Gemiddelde kosten voor het plaatsen van zonnepanelen

25 november 2022
zonnepanelen kosten

Ben je van plan om je huis te gaan verduurzamen door het plaatsen van zonnepanelen? Dan lees je hieronder handige tips en een ruwe inschatting van de eventuele kosten. Door de grote vraag naar zonnepanelen en de vele leveranciers hiervan zijn de gemiddelde kosten in afgelopen jaren flink gedaald. Maar nog altijd is het plaatsen van zonnepanelen een grote investering, maar doordat de kwaliteit en opbrengst van de nieuwste zonnepanelen is toegenomen is de terugverdientijd kleiner geworden. Dat betekent dus dat je je investering eerder terug hebt verdiend.

Gemiddelde kosten zonnepanelen en benodigd aantal panelen

Om de gemiddelde kosten van het kopen van zonnepanelen ongeveer uit te kunnen rekenen ben je afhankelijk van je stroomverbruik en het aantal personen waar je huishouden uit bestaat. Kijk ook naar de verschillende type zonnepanelen die er zijn en de kosten van het installatiebedrijf die de zonnepanelen gaat plaatsen.

 

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je huishouden nodig heeft, ben je afhankelijk van je stroomgebruik en het aantal personen waaruit je huishouden bestaat. Een huishouden bestaande uit één tot drie personen zal tussen de zeven en dertien zonnepanelen nodig hebben. Hieraan zit een kostenplaatje van tussen de €3060,- en €5500,- verbonden.  Een huishouden tussen de vier of vijf personen zal tussen de veertien en zestien zonnepanelen nodig hebben. De kosten hiervan bedragen tussen de €6000,- en €6700,-.

Zo lang duurt het voordat je je zonnepanelen hebt terugverdiend

Wanneer je investeert in zonnepanelen, is het natuurlijk van belang hoe lang het uiteindelijk duurt voordat je je investering hebt terugverdiend. Uiteraard hebben de kwaliteit van de panelen en de hoeveelheid zonuren invloed hierop. Tevens is de hellingshoek van de panelen richting de zon belangrijk om de optimale opbrengst voor jouw woning te kunnen bereiken. De gemiddelde terugverdientijd is momenteel tussen de negen en tien jaar.

Kostenindicatie verschillende soorten zonnepanelen

Op dit moment worden er in Nederland drie type zonnepanelen verkocht. Type Monokristallijn zit met een prijs van 350 euro–500 euro per paneel in het duurste segment. Daarentegen hebben deze panelen een uitstekend rendement. Type zonnepaneel Polykristallijn is de meeste gemiddelde optie met een prijs van 250 euro–400 euro per paneel geeft deze een gemiddeld rendement. Is het budget dat je voor zonnepanelen hebt beperkt? Dan kom je uit bij type dunne film zonnepaneel. De prijs per paneel is 200 euro–250 euro. Deze optie geeft wel het minste rendement maar is natuurlijk nog altijd een duurzame optie voor het opwekken van je eigen energie. De prijzen hierboven zijn prijzen ter indicatie. De daadwerkelijke prijzen kunnen per leverancier verschillen.

Kostenverschil zonnepanelen plaatsen op een plat- of hellend dak

Voor het hoogste rendement van de zonnepanelen is niet alleen het type zonnepaneel van belang, maar ook de hoek waarin de zonnepanelen geplaatst worden. De ideale hoek is tussen de 30 en 40 graden. De daken van de meeste huizen in Nederland bevatten deze schuinte, dus de panelen staan dan automatisch in de meest ideale positie. Heeft je woning een plat dak? Dan kun je speciale stellingen bij je zonnepanelen bestellen om de zonnepanelen alsnog in de juiste schuinte te plaatsen.

Facebook
Twitter
LinkedIn