Tips voor minder energiegebruik

20 oktober 2022
Tips voor minder energiegebruik

De torenhoge energieprijzen zijn al weken het nieuws van de dag. Bijna elk huishouden merkt de gevolgen van de stijgende energieprijzen in een erg hoge energierekening. Omdat natuurlijk niemand hier zin in heeft, wordt er alles aan gedaan om het energiegebruik terug te dringen. Maar hoe kun je dit het beste doen? In deze blog geven we tips.

Isolatie

Het is belangrijk om een goed geïsoleerd huis te hebben. Dit kan namelijk leiden tot een daling in het energieverbruik van wel 60 procent. Je kunt je huis op verschillende manieren isoleren. Het is aan te raden om een woningscan te doen, zodat je ontdekt op welke plekken jij de meeste winst kunt behalen met isolatie. Een van de meest onmisbare soorten isolatie is de dakisolatie. Dit soort is erg belangrijk, omdat via de stijgende warme lucht veel energie verloren kan gaan door het dak. Het dak kan worden geïsoleerd door het aanbrengen van isolatieplaten, bijvoorbeeld in de vorm van glasvezelmatten. Andere vormen van isolatie zijn dubbel glas, bodemisolatie en spouwmuurisolatie. 

Ventilatie

Energieverbruik door ventilatie klinkt misschien vreemd, maar wist je dat door een goed ventilatiesysteem de energiekosten erg kunnen dalen? Als een huis namelijk slecht geventileerd is, wordt de lucht erg vochtig en vol van waterdamp. Daardoor duurt het in de ochtend langer om de woning weer op te warmen en verbruik je meer energie. Gebruik daarom bijvoorbeeld een spirobuis 100 mm om het ventilatiesysteem te verbeteren en de energiekosten terug te dringen. Een spirobuis kopen is een onderdeel van het ventilatiesysteem, en zorgt voor de aan- en afvoer van lucht. 

Energiezuinig leven

Naast goede isolatie en ventilatie, heeft energiezuinig leven natuurlijk ook een grote impact op het energieverbruik. Makkelijke manieren om minder energie te gebruiken zijn bijvoorbeeld:

  • Minder lampen in huis aanzetten
  • Minder lang douchen
  • Gebruik stekkerdozen om sluipverbruik tegen te gaan
  • Investeer in energiezuinige apparaten
  • Koop een slimme thermostaat, of zet hem een graadje lager

Bezuinig op energieslurpers

Er zijn verschillende apparaten in huis die ongemerkt veel energie slurpen. Als je je daar bewust van bent, kun je deze apparaten wat eerder uitschakelen. Een voorbeeld van een energieslurper is een groot tv-scherm. In het algemeen geldt dat hoe groter het scherm is, hoe meer energie hij gebruikt. Zorg er dus voor dat je je tv-scherm op tijd uitgeschakeld en niet lang op stand-by laat staan. Een andere energieslurper is de elektrische boiler. Deze is natuurlijk lastig uit te schakelen, maar je zou wel kunnen overwegen om over te stappen op een zonneboiler. Met de aanschaf van een zonneboiler kun je namelijk tot wel 1900 KwH per jaar besparen. Ook zijn apparaten met een laag energielabel vaak slecht voor de energierekening. Let daarom bij de aanschaf van nieuwe apparaten goed op het energielabel. Apparaten met het label A+++ zijn het zuinigst en gebruiken dus het minste energie. Door op deze dingen te letten, zal je het het slurp-verbruik erg kunnen terugdringen.

Deze blog bewijst dat het helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn om minder energie te gebruiken. Een investering in maatregelen die het energieverbruik verminderen loont altijd en zal zorgen voor een lagere energierekening. Wie wil dat nu niet? 

Facebook
Twitter
LinkedIn