Wat je moet weten over oud ijzer recyclen

22 maart 2023
oud ijzer

Heb je nog een berg oud ijzer in de schuur of garage liggen? Dan denk je er misschien over om dat weg te brengen. Je weet misschien wel dat het geld waard is. Daarom goed om naar de prijzen te kijken en let dan ook op de actuele koper prijs. Als je op kan ruimen, meer ruimte krijgt in de garage of schuur en er geld voor krijgt, dan is dat toch een win-win situatie? Laat het daarom rustig over je heenkomen en zorg dat je er het nodige over weet en dan je keuze maakt!

Koper? Inleveren maar!

Er wordt wel eens gezegd dat koper het nieuwe goud is, maar wat bedoelen ze daar dan mee? Dat leggen we je graag uit. De laatste jaren stijgen de prijzen van veel grondstoffen extreem. We bedoelen dan katoen en olie, maar ook metalen zelf. Zo kan er gezegd worden dat de koperprijs met 50% is gestegen vergeleken met vorig jaar. Dit geldt ook voor ijzer en aluminium bijvoorbeeld. Als je nog oud ijzer hebt liggen, waar je niets mee doet, waarom laat je het dan rondslingeren? Het is echt geld waar en dat kun je in deze dure tijden vast en zeker goed gebruiken. 

Hoe wordt de prijs vastgesteld?

Oud ijzer en andere metalen kunnen iedere dag worden aangeboden tegen een andere prijs. Dit komt omdat de prijs sterk wordt bepaald door de actuele economische situatie. Maar vraag en aanbod spelen hierin ook een grote rol. De voorraad is momenteel niet zo groot, het gevolg is dat er daarom veel voor betaald moet worden. Veel mensen moeten voor koper echt de hoofdprijs betalen. 

Geld krijgen voor jouw metalen

Wist je dat je bij een oud ijzer handel metalen in kunt leveren voor geld? Dit is een goede keuze want dan ruimt het bij jou lekker op en dan krijg je er nog een leuk bedrag voor terug. Het is wel aan te raden om de metalen dan zo schoon als mogelijk in te leveren (dan krijg je er namelijk het meeste geld voor terug). Je kunt koper, ijzer, RVS, zink, lood en aluminium inleveren. Het is ook goed voor het milieu om bijvoorbeeld oud ijzer in te leveren bij een erkend bedrijf. Zij kunnen het namelijk op de juiste manier recyclen.

Let op waar je het in gaat leveren

Als je oud ijzer hebt liggen, dan moet je het wel op de juiste plaats inleveren. Bedrijven die oud ijzer ophalen of waar je het in kan leveren, moeten voldoen aan strenge eisen. Ze staan er namelijk om bekend dat zij het oud ijzer kunnen recyclen. Dit moet natuurlijk op een manier gebeuren die het minst schadelijk is voor het milieu. Ga daarom altijd even na waar dat je alle metalen in gaat leveren. Bij twijfel kun je altijd contact met het betreffende bedrijf.

Facebook
Twitter
LinkedIn