Aandachtspunten bij zonnepanelen op het dak

24 juni 2022

Wil je zonnepanelen op het dak om zelf stroom op te wekken? Dat is altijd een goed idee. Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten. Zo kunnen zonnepanelen zowel op platte daken als schuine daken, maar zijn er wel zaken om rekening mee te houden. Een zonnepanelen dakscan kan dan van waarde zijn. Zo zie je of het dak geschikt is en waar je op moet letten. Vooral de windrichting waarin het dak gelegd is, speelt een belangrijke rol op de mate waarin het geschikt is. 

Wat zijn de ideale omstandigheden?

Het is belangrijk om de ideale omstandigheden voor zonnepanelen te kennen. Dit is de situatie waarin ze het meest opleveren. Dat betekent dat de hellingshoek tussen 30 en 45 graden moet zijn. Ze moeten op een dak op het zuiden liggen. Er moeten bovendien ook geen bomen of bouwwerken in de weg staan die schaduw op de panelen kunnen werpen. Daarnaast moet je oppassen dat dakramen en schoorstenen geen obstakel vormen. Wanneer dit allemaal goed verzorgd is, dan is het in ieder geval mogelijk om de zonnepanelen optimaal te benutten. Dit is alvast van belang.

De juiste richting voor zonnepanelen

Het begint allemaal met het bepalen van de juiste richting en hellingshoek. Zonnepanelen die heel precies op het zuiden liggen, onder een hoek van 30 tot 45 graden, leveren het meest op. Dat betekent overigens niet dat andere richtingen helemaal waardeloos zijn. Ook het zuidwesten of zuidoosten kan nog het nodige opleveren. Al moet je er dan wel rekening mee houden dat je enkele procenten verlies moet accepteren. Dit kan 5 tot 10 procent schelen. Liggen ze helemaal op het oosten of westen, dan kan de opbrengst 20 tot 25 procent omlaag gaan.

De juiste hoek van zonnepanelen

Het is ook belangrijk om te kijken naar de juiste hellingshoek. Die is 30 tot 45 graden. Dit zorgt dat een enkel paneel maximaal presteert. Het is wel mogelijk om de panelen onder een scherpere of minder scherpe hoek te plaatsen. Alleen geldt ook dan weer dat de opbrengst iets omlaag gaat. Panelen onder een hoek van 15 graden, of juist van 60 graden zullen 5 procent minder opbrengen. Wanneer dit je enige mogelijkheid is, dan hoeft dat dus niet direct een probleem te zijn. Het is dan nog altijd zo dat de zonnepanelen het nodige kunnen opleveren.

Opletten met zonnepanelen op een plat dak

Wanneer je zonnepanelen onder een kleinere hoek plaatst, is het zo dat je meer panelen op een plat dak kwijt kan. Ze kunnen dan dichter bij elkaar staan, zonder in elkaars schaduw terecht te komen. Zo kunnen ze dus ook meer voor je opbrengen. Dit is vaak aantrekkelijker dan de juiste hoek vinden, maar daardoor minder panelen kwijt kunnen. Het is echter wel per specifieke situatie verschillend wat nu eigenlijk de beste oplossing is. Het is daarom wel altijd belangrijk om dit goed uit te zoeken. Uiteindelijk kan je zo zorgen dat je het maximale uit de mogelijkheden haalt als consument.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Buitenmuur stucen

Buitenmuur stucen: werkwijze

Als je jouw buitenmuur wil laten stucen en een professioneel stukadoor hiervoor inschakelt ben je zeker van een langdurig schitterend...

Lees meer