Alles over dakpannen

24 mei 2022
Alles over dakpannen

Dakpannen zijn en blijven toch wel de meest populaire dakbedekking voor hellende daken. En dat is niet zo gek: dakpannen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, zo is er altijd iets wat bij je huis past en aan je wensen voldoet. Daarnaast gaan dakpannen met het juiste onderhoud erg lang mee en is er een budgetvriendelijke optie beschikbaar. In deze blog lees je alles over de soorten dakpannen, de kosten en het vervangen en onderhouden van dakpannen. 

Welke soorten dakpannen zijn er?

Er zijn diverse soorten dakpannen, met verschillende eigenschappen en prijzen.

  • Betondakpannen: betondakpannen kunnen goed tegen wisselende weersomstandigheden, zijn eenvoudig te plaatsen en makkelijk te onderhouden. Deze soort dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en gaan gemiddeld 30 jaar mee. Gemiddeld kosten betondakpannen €50,- per m².
  • Keramische dakpannen: keramische dakpannen hebben een natuurlijke uitstraling waarmee je woning een authentieke look krijgt. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en zijn ook nog eens erg kleur vast. Keramische dakpannen zijn erg duurzaam en gaan langer mee dan betondakpannen; namelijk wel 50 jaar! Keramische dakpannen zijn iets duurder, je betaald gemiddeld €60,- per m².
  • Kunststof dakpannen: dakpannen van kunststof, ook wel dakpanplaten genoemd, zijn zeer onderhoudsvriendelijk en zijn snel en eenvoudig te plaatsen. De mogelijkheden qua kleur en afwerking zijn eindeloos: de platen worden namelijk op maat gemaakt. Helaas hebben ze wel een minder lange levensduur en zijn ze niet erg kleurvast. Houdt rekening met een prijs van €55,- per m².

Dakpannen leggen: wat zijn de kosten?

De kosten voor het plaatsen van dakpannen zijn afhankelijk van het soort dakpan en het tarief van het dakdekkersbedrijf. Het uurtarief van een dakdekker ligt gemiddeld tussen de €30,- en €40,- per uur, afhankelijk van de complexiteit van de werkzaamheden. Voor het leggen van een nieuw dak wordt vaak een uurtarief van ongeveer €35,- gerekend.

Heb je gekozen voor betondakpannen? Voor een dak van 50 m² moet je rekening houden met totale kosten rond de €2.500,-. Voor keramische dakpannen ben je ongeveer €3.000,- kwijt en bij kunststof dakpannen ongeveer €2.750,-.

Heb je gekozen om je dak ook direct te laten isoleren? Houdt dan rekening met extra kosten. Het isoleren van het dak kost gemiddeld €45.- tot €60,- per m², afhankelijk van het gekozen materiaal.

Om je dakpannen optimaal te beschermen is het aan te raden om je dak te laten coaten: de coating zorgt ervoor dat vuil zich niet kan hechten aan de dakpannen. Hiermee voorkom je beschadigingen en verleng je de levensduur van de dakpannen. Het coaten kost ongeveer tussen de €10,- en €20,- per m².

Dakpannen leggen: de werkwijze

Kan ik dakpannen ook zelf leggen? Het antwoord is nee. Laat het leggen van dakpannen altijd over aan een dakdekker. Dakdekkers beschikken over de juiste kennis, ervaring en materialen om hun werk zo goed en vooral ook zo veilig mogelijk uit te voeren. Wanneer je een dakdekker inschakelt, ben je verzekerd van goede kwaliteit en garantie.

De dakdekker begint met het inspecteren en verwijderen van de oude dakbedekking. Zodra deze klus klaar is, wordt de dakconstructie geïnspecteerd en eventueel worden er reparaties uitgevoerd. Heb je gekozen voor isolatie? Dan wordt het isolatiemateriaal tussen de dakconstructie geplaatst, vervolgens komen hier de nieuwe dakpannen overheen. De dakdekker werkt altijd erg gestructureerd van boven naar beneden: de onderste rij dakpannen wordt vastgenageld. Tot slot wordt het dak natuurlijk netjes afgewerkt.

Op zoek naar meer informatie? Lees meer via Dedakspecialist!

Facebook
Twitter
LinkedIn
De beste designradiators van 2022

De beste designradiators van 2022

Designradiatoren worden steeds populairder nu mensen meer belangstelling krijgen voor binnenhuisarchitectuur. Ze kunnen een geweldige manier zijn om persoonlijkheid en...

Lees meer