Alles over hittemelders

27 februari 2023
Hittemelders

Sinds 1 juli 2022 is het hebben van een rookmelder in huis verplicht in Nederland. Niet zo gek aangezien dit stukje techniek jaarlijks duizenden levens redt. Hoe sneller een brand wordt ontdekt, hoe groter de kans dat deze vroegtijdig geblust kan worden en de schade beperkt. 

Wat momenteel nog niet verplicht is, is een hittemelder. Wat is dit precies? Wat is het verschil met een rookmelder? En waarom zou je er volgens ons een moeten hebben? Je leest er alles over in deze blog. 

Wat is een hittedetector?

Een hittemelder of hittedetector is een apparaat dat warmte in een ruimte kan waarnemen. Het doel ervan is huiseigenaren en bedrijfseigenaren te waarschuwen dat er brand is voordat de brand onomkeerbaar wordt. Het apparaat reageert op convectieve thermische energie die een brand uitgestraald.

Voordelen hittedetector

De sterke punten van hittemelders zijn dat ze minder gevoelig zijn voor valse alarmen. Terwijl rookdetectoren gevoelig zijn voor vals alarm, zijn hittemelders moeilijker te misleiden. Hittemelders vertrouwen op de werkelijke temperatuur van de kamer, en als de temperatuur van de kamer niet is gestegen, zal het alarm niet worden geactiveerd. Hiernaast biedt de hittemelder goede bescherming aan zolders en kelders. Rookmelders hebben moeite om zolders en kelders te beschermen, vanwege het stof en andere deeltjes in de lucht. Hittemelders daarentegen kunnen deze ruimten gemakkelijk beschermen zonder hun doeltreffendheid te verliezen. Zij behouden hun doeltreffendheid in een verscheidenheid van kamers en situaties. 

Bij hittemelders kan je goed gebruik maken van plafond sprinklers. Hittemelders zijn de eerste keuze om plafond sprinklers in een gebouw in werking te stellen. Het laatste wat een bedrijf zou willen is een vals alarm dat de sprinklers activeert. Als er echter brand is, kunnen plafond sprinklers het gebouw redden. Omdat warmtedetectoren ongelooflijk effectief zijn en moeilijk voor de gek te houden, zijn zij de beste keuze voor deze taak. Het is belangrijk dat je weet waar je hittemelders het beste kan plaatsen. Ze zijn niet de beste keuze voor slaapkamers of alledaagse brandbeveiliging. Warmtedetectie kan het best worden gebruikt in gebieden waar een rookdetector niet nauwkeurig zal zijn, zoals garages, schuren, zolders en kelders. Rookdetectie werkt het beste in open ruimten, slaapkamers, keukens, woonkamers en eetkamers.

Combineren?

De beste bescherming tegen brand kan je creëren door de hittemelders aan rookmelders te koppelen. Brandmelders worden aanbevolen in gangen, woonkamers en vrije kamers. Rookmelders kunnen worden vervangen door hittemelders, hoewel dit niet wordt aanbevolen. Rookmelders zijn vijf keer sneller in het detecteren van brand dan hittemelders. Het vervangen van een rookmelder door een hittemelder in een slaapkamer kan gevaarlijk zijn. Hittemelders zijn bedoeld om met rookmelders samen te werken. In plaats van de een door de ander te vervangen, moeten ze samen worden gebruikt. Elk heeft zijn eigen sterke punten om jou te beschermen.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn