Alles wat je moet weten over minigravers

24 juni 2022
Minegraver

Een minigraver heeft enorm veel toepassingen in de bouw. Dit voertuig, dat voortbeweegt op rupsbanden of met reguliere wielen, kan tot wel 90 ton wegen. Ondanks het compacte formaat verzet deze minigraver dus veel werk. Afhankelijk van de klus die je uit wilt voeren, is er altijd wel een geschikte minigraver voor jou te vinden.

Voordelen van een minigraver

Doordat minigravers kleiner en compacter zijn, laten ze minder sporen achter op het bouwterrein. Ook is de bodembeschadiging minder. Doordat de minigraver zowel kan rijden met rupsbanden als met normale wielen, kun je in elke situatie met een minigraver uit de voeten. Zo zijn rupsbanden handig op een drassige ondergrond, maar zijn banden beter op een harde ondergrond.

Het compacte formaat heeft meer voordelen, bijvoorbeeld dat er minder werkruimte nodig is om een minigraver kwijt te kunnen. Groot materieel kan soms lastig te plaatsen zijn vanwege de enorme omvang of draaicirkel. Dat is met een minigraver geen probleem meer. Sta je bijvoorbeeld op een drukke parkeerplaats? Dan is de overlast van een minigraver minimaal vergeleken met een grotere graafmachine. Ook het manoeuvreren van een minigraver gaat een stuk sneller en veiliger.

Ook kent een minigraver een stuk langere levensduur doordat de werkzaamheden voor dit apparaat minder intensief zijn. Door de bakafmeting van gemiddeld 30 tot 60 centimeter slijten de onderdelen minder snel. 

Je hoeft niet altijd te werken met de standaard meegeleverde bak: er zijn nog tal van andere aanbouwdelen beschikbaar. Zo wordt een minigraver nog veelzijdiger. Je kunt ze bijvoorbeeld inzetten voor graafwerkzaamheden, sloopwerkzaamheden, sneeuw verplaatsen of landschapsarchitectuur.

Werken met een minigraver

Een minigraver is dus enorm breed inzetbaar. Helaas mag echter niet iedereen zomaar een minigraver besturen: daarvoor heb je grondige kennis en een training nodig. Als je dus een minigraver aanschaft bij bijvoorbeeld PonCompact.nl, is het verstandig om zo snel mogelijk je certificaten te behalen.

Als je certificaten eenmaal binnen zijn, kun je de rest van de machine leren kennen. Neem voor het eerste gebruik altijd de bedieningshandleiding door, zodat je op de hoogte bent van de functies van alle knoppen op het dashboard. Dan is het tijd om de machine te gaan testen om bekend te raken met het werken met een minigraver. Test bijvoorbeeld het rijden op rupsbanden of wen aan de besturing op een groot, open veld.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pallethaken

Alles over pallethaken

Waar moet je op letten bij de aanschaf van pallethaken? Wat is de meest populaire pallethaak en waarom is deze...

Lees meer