Het beste onderhoud voor kunstgras

5 juli 2022
Kunstgras in de tuin

Een mooi stuk kunstgras is een lust voor het oog. Het voegt in je tuin echt iets toe en zorgt vaak voor een luxe, maar altijd natuurlijke uitstraling. Hoewel kunstgras onderhoudsarm is, zijn er wel enkele dingen die je kunt doen om het gras in goede conditie te houden. Welke dingen dat zijn, lees je in dit artikel.

Stabilisatiedoek gebruiken
Bij het aanleggen van kunstgras is het belangrijk dat er eerst stabilisatiedoek wordt geplaatst. Het biedt meerdere voordelen. Zo maakt onkruid nauwelijks nog kans om door te komen en het doek zorgt voor egalisatie van het gras. Door namelijk veel op het gras te lopen, kunnen er hobbels en kuilen ontstaan. Dit doek voorkomt dat en houdt je gras dus netjes en strak.

Borstel de grasmat
Kunstgras dien je zo nu en dan op te borstelen. Door regelmatig en intensief gebruik gaan de sprietjes namelijk steeds meer plat liggen. Dit is heel normaal, maar zorgt er wel voor dat de kleur wat minder goed uitkomt en je grasmat lager lijkt. Door af en toe met een bezem er over te gaan, gaan de sprieten weer overeind staan. Bijkomt voordeel is dat je tegelijkertijd blaadjes en takken verwijderd en dit dus heel eenvoudig op kunt ruimen. In een mum van tijd oogt het gras weer helemaal fris.

Vlekken en beschadigingen behandelen
In tegenstelling tot echt gras hoeft kunstgras niet bijgezaaid te worden. Ook van verticuteren is geen sprake, evenals het maaien dat niet meer tot je werkzaamheden behoort. Hoe zuinig en voorzichtig je echter ook bent, het kan altijd gebeuren dat er vlekken en beschadigingen ontstaan. Zeker als je grasmat al lang ligt, zul je dit vaker kunnen zien. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen. Vlekken verwijder je het best gewoon met water en eventueel een klein beetje zeep. Als een stuk gras beschadigd is, vervang je het betreffende stuk bij voorkeur door een nieuw stuk. Even een stukje uitsnijden en een nieuw stukje er in leggen. Als je dit nauwkeurig doet, zie je er niks van. Wel moet je net dit kunstgras nog hebben, dus het is aan te raden snij afval bij het leggen niet allemaal weg te gooien.

Extra tip: gebruik zand
Ondanks bovengenoemde maatregelen kan het nog zo zijn dat je niet helemaal meer blij bent met bijvoorbeeld de vorm van het kunstgras die toch wat anders lijkt te zijn. Stabilisatiedoek voorkomt dit grotendeels, maar mocht het onvoldoende zijn dan is het een goede tip om wat zand toe te voegen onder dit doek. Ook wordt zand doorgaans gebruikt om in te strooien, zodat de sprieten beter overeind blijven staan. Je kunt nagaan of je voldoende zand hebt gebruikt, door de sprieten op te borstelen en te kijken of ze dan terug vallen of blijven staan. Combineer bij voorkeur dus de genoemde tips voor het beste resultaat. Zo zul je optimaal kunnen genieten van de vele voordelen en bovendien de schitterende uitstraling die jouw stuk kunstgras met zich meebrengt. De genoemde punten van onderhoud vergen weinig tijd, dus dat is ook nog eens mooi meegenomen.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn