Voedsel lang vers houden? Zet eten en drinken op de juiste plek in de koelkast. Zo gooi je minder voedsel weg én hoef je minder vaak boodschappen te doen. En dat bespaart weer geld en tijd. Ga je binnenkort een nieuwe koelkast huren of kopen? Let dan meteen op extra “vershouders” zoals aparte vershoudzones. Dit soort slimme functies zorgen ervoor dat je nóg makkelijker voedsel lang kunt bewaren.
Waar zet je wat?
Vanaf onder naar boven:
- Plank/lade 1: Groenten en fruit.
- Plank/lade 2: Vlees en vis.
- Plank 3: Restjes.
- Plank 4: Kaas.
- Plank 5: Frisdrank.
- Plank 6: Geopende potten, (slag)room en taart.
En de deur? Die deel je zo het beste in:
- Boven: Boter, eieren.
- Midden: Sauzen.
- Onder: Melk, yoghurt, vla en sapjes.
Naast de indeling is de temperatuur ook belangrijk. Zet daarom de koelkast op 4 °C. Bacteriën vinden dit geen prettig klimaat. Zo groeien ze minder snel. En hoe minder bacteriën hoe langer voedsel goed blijft.
Slim bewaren = besparen
- Bewaar rauwe producten zoals vlees en vis zo ver mogelijk van de rest.
- Zet producten die niet lang houdbaar zijn vooraan.
- Zet producten die in de koelkast bewaard worden na gebruik direct terug.
- Laat restjes max. 2 uur afkoelen voor je het in de koelkast zet.
- Bewaar restjes in herbruikbare verpakkingen en plak er een etiket met de datum op.
- Verdeel restjes over meerdere bewaardozen en vries een deel in.
Innovatieve koelkast
Steeds meer witgoed oftewel huishoudelijke apparaten zitten slimmer en duurzamer in elkaar. De meeste moderne koelkasten, vriezers en koelvriescombinaties zitten extra slim in elkaar zodat voedsel lekker lang vers blijft zonder dat jij hier veel over na hoeft te denken. Zo bestaan er koelkasten die per zone een instelbare temperatuur hebben. Slim, want niet ieder type voedsel heeft dezelfde temperatuur nodig. Of wat dacht je van vriezers met een anti-vorstfunctie? Hierdoor blijft eten extra lang goed en hoef jij het vriesvak nooit meer te ontdooien. Ook bestaan er koelkasten die nieuw eten extra snel koelen zonder dat dit invloed heeft op voedsel dat al in de koelkast lag. Hoe nieuwer de koelkast, hoe slimmer en duurzamer. Maar ook hoe prijziger. Onbetaalbaar om te kopen? Ga voor witgoed huren. Zo heb je snel en zonder hoge aanschafkosten een slimme, extra duurzame koelkast in huis die voedsel zonder gedoe lang vers houdt.