Wat is een compressor?

27 februari 2023
Compressor

Een compressor is een machine waarmee lucht wordt omgezet naar perslucht. Kleinjan compressoren worden onder andere gebruikt in de medische wereld maar ook in de auto-industrie. Er zijn daarom ook veel verschillende soorten compressoren. Zo zijn er zuigcompressoren, maar ook schroefcompressoren. Bij de laatste zijn er twee schroeven die in tegengestelde richting in draaien. Hierdoor wordt het lucht dat er tussen stroomt, samengeperst. Deze zijn, in tegenstelling tot de zuigcompressoren, ontworpen om continue belast te worden. Meer weten over compressors? Lees dan dit artikel verder.

Wat doet een compressor

Lucht, of soms ook gas, wordt door een compressor samengeperst. Hierdoor ontstaat hogedruklucht. Soms wordt er gebruik gemaakt van zuigers en soms van schroeven. Door een motor worden deze in beweging gebracht. Hierna zuigt de compressor lucht. Dit lucht wordt in steeds kleine ruimtes geforceerd. Hierdoor wordt het lucht samengeperst. Hoe vaker dit gebeurd, hoe hoger de druk van het lucht. Hoe hoog de luchtdruk moet zijn, ligt heel erg aan waar je hem voor gebruikt. Daarom is het altijd belangrijk om vooraf goed te weten wat wel en wat niet nodig is.

Waar kun je een compressor voor gebruiken?

Een compressor kan voor veel verschillende doelen gebruikt worden. Je kunt een compressor gebruiken om banden op te pompen, verf te spuiten, nietjes en spijkers te schieten, boren, slijpen en ook om moeren en bouten vast of los te draaien. En zo is er nog een hele lijst die je kunt opnoemen. De grote, professionele compressoren worden vaak in grote industrieën gebruikt. Zo worden ze in de auto-industrie gebruikt om banden te pompen, auto’s te repareren en ook om ze te spuiten met verf. Compressoren worden ook in de medische wereld gebruikt, en bijvoorbeeld ook in de levensmiddelenindustrie (ook wel voedingsmiddelenindustrie). Wat voor compressor je nodig hebt, ligt dus heel erg aan waar je hem voor nodig hebt. Iedere dienst waarvoor je hem kunt gebruiken, heeft zijn eigen eisen die er bij komen kijken. Bijvoorbeeld de luchtvochtigheid, de hoogte van de perslucht, of er vuildeeltjes in de perslucht zitten of niet. Dit zijn allemaal super belangrijk punten om bij stil te staan.

Compressor onderhoud

Een compressor moet vaak onderhouden worden, omdat een compressor uit bewegende delen bestaat. Als de compressor minder vaak dan nodig onderhouden wordt, is de kans groot dat er schade ontstaat aan de compressor. Een compressor wordt veelal onderhouden door een specialist. Deze kan de onderdelen schoonmaken en eventueel vervangen om preventieve schade te voorkomen. Zelf kan je echter ook de compressor onderhouden. Allereerst is het belangrijk dat je de compressor voor en na gebruik altijd schoonmaakt. Daarnaast kan je ook ander onderhoud plegen als je een cursus volgt voor compressor onderhoud. Dit kan ervoor zorgen dat je compressor langer meegaat en dat de specialist minder vaak langs hoeft te komen voor onderhoud. Let wel op dat een specialist niet vervangbaar is. Een compressor heeft dus altijd periodiek onderhoud nodig van een specialist, zodat deze optimaal functioneert. Spreek met je specialist een schema af voor het onderhoud.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Behanger Apeldoorn

Ben je op zoek naar een professionele behanger in Apeldoorn om je interieur een nieuwe look te geven? Of je...

Lees meer