Wat moet je weten over je huis?

4 april 2023
Meterkast

Je meterkast is een belangrijk onderdeel in je huis. Hier komt namelijk alle informatie over de elektriciteit, het water en het gas samen. Ook zijn hier allerlei meters en schakelaars te vinden, zoals de kwh meter. Het is dus belangrijk dat je goed begrijpt hoe de meterkast in elkaar zit. Maar wat moet je er eigenlijk allemaal over weten? In dit artikel vertellen we je er meer over en enige andere feitjes. 

Meer weten over elektriciteit

In je meterkast is de groepenkast te vinden. Op deze groepen staan verschillende apparaten uit je huis aangesloten. Het is belangrijk om te weten welk apparaat op welke groep staat. Als je aan het klussen bent kun je hierdoor gemakkelijk een deel van het huis uitschakelen, terwijl de elektriciteit in de rest van het huis behouden wordt. 

Wil je iets aan je elektriciteit doen of wil je wat aanpassen in je meterkast? Dan is het handig om een elektricien te werken. Elektriciteit is namelijk een vak apart, hiervoor kan je handigheid hebben, maar het kan ook goed fout gaan. Met een elektricien heb je een deskundige in huis die jou op de beste manier kan helpen!

Het zorgen voor veiligheid

Een belangrijke taak van de meterkast is het garanderen van veiligheid in je woning. De meterkast kan dit echter alleen doen als je weet hoe de schakelaars werken. Het is dus belangrijk om te begrijpen waarvoor elke schakelaar is en hoe ze moeten staan. Je zult in ieder geval moeten weten hoe de hoofdschakelaar werkt en hoe je deze kunt gebruiken als er nood is. 

Zorg voor verdere veiligheid ook voor een brandalarm en eventueel een brandblusser. Hiermee kan je gemakkelijk en snel een klein vuurtje in huis laten blussen. Met het brandalarm kan je daarnaast iedereen in de omgeving en de brandweer inzetten als het vuur uit de hand loopt.

Goed omgaan met gas

Als je gas ruikt in je huis, dan is het belangrijk om direct de hoofdkraan van het gas in je meterkast dicht te draaien. Je zult dus zeker moeten weten hoe deze werkt en hoe je hem kunt gebruiken in noodsituaties. Dit is van levensbelang. Gas is snel brandbaar. Ruik je dus gas? Dan is het belangrijk geen open vuur te maken, voordat de hoofdkraan dicht is en de geur is weggetrokken. 

Gelukkig zijn veel nieuwbouwwoningen gasloos. Dit betekent dat het huis verwarmd wordt met een warmtepomp en er gekookt wordt met een inductieplaat. Dit is beter voor het milieu.

Het water aflezen

In je meterkast staat ook hoeveel water je verbruikt. Als je te veel water in één keer laat spoelen, kan er lekkage optreden. Het is dus belangrijk dat je dit niet doet en weet wat de grenswaarde is. Zo zullen er geen beschadigingen in je huis optreden.

Heb je wel ergens in huis lekkage? En weet je niet hoe je dit zou moeten oplossen. Dan is een loodgieter de man voor de klus. Loodgieters weten alles van waterleidingen in je huis, hierdoor kunnen zij snel en deskundig het probleem vaststellen en verhelpen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Behanger Apeldoorn

Ben je op zoek naar een professionele behanger in Apeldoorn om je interieur een nieuwe look te geven? Of je...

Lees meer