Hoe repareer ik mijn lekkende kraan?

12 juli 2021

Een lekkende kraan is erg storend en zorgt voor waterverspilling. De eerste vraag is of je een kraan hebt met een kraanleertje of een kraan met keramische schijven. Wanneer het kraanleertje kapot is kan deze het water uit de leiding niet meer tegenhouden. En gaat deze lekken. Gelukkig kun je eenvoudig zelf dit probleem verhelpen met onderstaand stappenplan.

Heb je een kraan met keramische schijven? Dan is het vervangen van de hele kraan je enige oplossing.

 

Stap 1:  de watertoevoer afsluiten

Waarschuw je eventuele huisgenoten even voor je de watertoevoer zomaar afsluit. Draai de hoofdkraan van de waterleiding dicht. Zet alle hoger gelegen kranen open en wacht tot er geen water meer uit de leidingen stroomt.

losdraaien knop kraan

 

Stap 2: draai de kraanknop los

Trek de knop van de kraan af. Bij sommige kranen moet je hiervoor het schroefje losdraaien dat onder het gekleurde dopje zit.

sierhuls losdraaien kraan

Stap 3: controleer het kraanleertje in het kraanhuis

Draai de sierhuls los. Plaats een doekje in de bek van de tang om de sierhuls niet onnodig te beschadigen. Schroef het binnenwerk uit de kraan. Controleer of het leertje in het kraanhuis nog intact is.

leertje kraan vervangen

Stap 4: verwijder het kraanleertje

Draai het moertje of schroefje los waarmee het kraanleertje vastzit. Verwijder het leertje.

Tip!Er bestaan verschillende soorten kranen die elk een kraanleertje nodig hebben in een andere dikte en diameter. Koop daarom van tevoren een assortiment aan kraanleertjes. Zo ben je er zeker van dat je er eentje met de juiste maat in huis hebt.

kraan demonteren

Stap 5: verwijder de kalkaanslag

Verwijder kalkaanslag op de kraanonderdelen met een ontkalkingsmiddel. Wanneer dit alles helemaal schoon is, monteer dan een nieuw leertje in de juiste maat.

Tip!Azijn kun je ook gebruiken in plaats van een ontkalkingsmiddel. Laat de kraanonderdelen een paar uur goed weken in een bakje azijn.

hoofdkraan waterleiding

Stap 6: breng een nieuwe pakking aan

Breng een nieuwe pakking aan in het kraanhuis. De pakking wordt ook wel een rubbering of dichtingsring genoemd. Draai het binnenwerk van de kraan helemaal open. Schroef het binnenwerk terug in het kraanhuis. Schroef de sierhuls vast. Druk of schroef de knop weer op de kraan.

Tip 1: Het is niet altijd nodig om de pakking te vernieuwen. Maar wanneer je de kraan toch al uit elkaar hebt gehaald, is het een aanrader om dit nu te doen.

Tip 2: Bij sommige kranen is het zinvol om een schuimstraalmondstuk op de kraanuitloop te schroeven. Zo’n mondstuk bespaart veel water en geeft hetzelfde gebruikscomfort.

Stap 7: draai de hoofdkraan weer open

Sluit alle geopende kranen en draai de hoofdkraan van de waterleiding weer open. Controleer of het water goed doorstroomt en of je kraan echt niet meer lekt.

Facebook
Twitter
LinkedIn