Graszoden: snel een gezond groen gazon

2 augustus 2022

Het inrichten van de voor- of achtertuin kan op verschillende manieren: grind, paden van steen, of gewoon tegels. Een andere optie is gras. Met een gazon krijg je de ideale sfeer in je tuin, waardoor je dus echt kunt genieten van je tuinmeubelen en de rustgevende uitstraling. De beste manier om gras aan te leggen in je tuin is door gebruik te maken van graszoden. In dit artikel behandelen we wat graszoden zijn alsook de vele voordelen die eraan gekoppeld zijn, vergeleken met de traditionele methode van graszaad planten.

Graszoden, wat zijn dat?

Graszoden zijn lappen gras die worden gebruikt bij het aanleggen van een gazon. In principe gaat het om een rol of plak die bestaat uit grond met gras, met daarbij nog een sterke wortellaag. Het gras wordt gezaaid en gekweekt over een groot oppervlak. Wanneer de onderliggende wortels voldoende sterk zijn—dit proces duurt circa een jaar—wordt het gras uitgesneden en opgerold. Deze rollen worden dan gebruikt bij de aanleg van een gazon, waarbij het gras dan de kans krijgt om verder te groeien op het nieuw terrein—of de ondergrond van het terrein, om exact te zijn.

Het leggen van graszoden

Alhoewel het leggen van graszoden geen moeilijk karwei is, is het toch beter om daarvoor specialisten in te schakelen. Vanwege de kennis en ervaring zijn die in staat de beste resultaten te behalen, waardoor jouw tuin dus echt perfect eruitziet na het proces. Het aanleggen van een gazon middels graszoden is min of meer hetzelfde. De grond wordt eerst omgespit, waarna het geheel wordt geëgaliseerd. Tijdens deze fase wordt robuust afval zoals stenen verwijderd uit de grond. Vervolgens wordt de grond aangestampt middels platwalsen. Daarna wordt er weer eens geëgaliseerd, dit keer lichtjes, met als gevolg een losse bovenlaag waarin de wortels dan goed kunnen groeien. Nu is het tijd voor de graszoden. Deze worden op de bewerkte grond gelegd en stevig platgewalst. Als laatste worden de plakken goed natgespoten, zodat het gras voldoende voedingstoffen krijgt en goed vasthecht aan de ondergrond.

Graszoden en de voordelen

Voor het aanleggen van een gazon heb je eigenlijk twee methoden: kant-en-klare grasmatten en zelf graszaad zaaien. Het eerste voordeel met graszoden is dat je gelijk het resultaat voor ogen hebt: een mooi gazon in je tuin. Met graszaad moet je natuurlijk wachten tot het zaad uitgegroeid is tot een plant die uitsteekt boven de grond. Met graszoden kijk je in de beginfase dus niet naar bruine grond, maar juist een volledig begroeid grasveld. Een ander punt is dat het met graszaad redelijk mis kan gaan. Graszaad is erg geliefd bij vogels. Deze pikken het dan op, waardoor je oneven groei krijgt van het gras. Hetzelfde is ook het geval bij wind, die de zaadjes kan wegblazen. Bij graszoden heb je deze problemen natuurlijk niet. Het laatste voordeel is dat onkruid bijna geen kans heeft om te groeien vanwege de wortels in de ondergrond. Het onkruid groeit dan niet al zodanig dat de uitstraling van het gazon verpest wordt.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn