Welke soorten grasmachines heb je vandaag de dag?

10 november 2022
Welke soorten grasmachines heb je vandaag de dag?

Een tuin is een grote meerwaarde bij een woning, zeker in de zomer- en lenteperiode. Het nadeel is dat je een tuin natuurlijk ook wel moet onderhouden. Afhankelijk van de grootte van de tuin kan je hier wel wat werk mee hebben. De meest tijdrovende taak is ongetwijfeld het afrijden van het gras. Gelukkig heb je hier ook verschillende mogelijkheden zodat dit op een efficiënte en snelle manier kan gebeuren. Nadien kan je weer lekker van het zonnetje genieten!

Manuele grasmachine

Wanneer je een kleine tuin hebt, is een manuele grasmachine de ideale oplossing om het gras af te rijden. Het grote voordeel hiervan is dat je geen stopcontact en verlengkabel nodig hebt. Daarnaast maakt een manuele grasmaaier geen geluid. Perfect als je verschillende buren rondom jou hebt. De werking van een manuele grasmachine is bovendien heel eenvoudig. Doordat je kracht zet op de machine, wordt het gras door scherpe messen afgesneden. Een mogelijk nadeel is dat het geen bak heeft om het gras op te vangen, waardoor alles op je gazon terechtkomt.

Elektrische grasmachine

De meest gekozen optie is natuurlijk de klassieke elektrische grasmachine. Deze wordt gebruikt voor kleine tot middelgrote tuinen. In tegenstelling tot een manuele grasmachine heeft deze wel een opvangbak zodat het afgesneden gras wordt verzameld. Deze kan je dan heel eenvoudig leegmaken in je groene container.

Grasrobot

Wil je liever zo weinig mogelijk werk hebben aan het onderhoud van je gazon? Dan kan je ervoor kiezen om een grasrobot aan te schaffen. Dit wordt ook wel eens een robotmaaier genoemd. Het enige dat je hierbij moet doen, is het instellen van de maaier en het afbakenen van je tuin. De grasrobot maait dan zelfstandig je gras. Een nadeel is dat kleine plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn, niet kunnen afgereden worden door een robot waardoor je dit dus nadien nog zelf zal moeten doen. Zodra het gras volledig is afgereden, gaat de grasrobot automatisch terug naar het laadstation. Zorg er wel voor dat dit station in een open vlakte staat zodat de robot niet tegen struiken of een hek botst. Als de robot naar het laadstation is teruggekeerd, begint hij automatisch op te laden.

Zitmaaier

Wanneer je een hele grote tuin hebt, is het niet praktisch om met een klassieke grasmaaier je gras af te rijden. Het zou niet enkel erg lang duren, het is ook niet gezond voor je rug en voor je nek. Met een robotmaaier zou het bovendien een tijdrovende klus worden. Gelukkig bestaan er vandaag de dag ook zitmaaiers. Dit zijn krachtige en grote maaiers waarop je al zittend het gras kan afrijden. Zo kan je op een ergonomische manier je gazon onderhouden. Net zoals bij een grasrobot kan je met een zitmaaier ook geen moeilijk bereikbare plaatsen afrijden. Grote en open vlaktes gaan daarentegen erg snel. Zorg wel voor een overdekte en vochtvrije plaats om deze machine op te bergen om een lange levensduur te garanderen.

Facebook
Twitter
LinkedIn