Zo bescherm je jouw tuin in de herfst

30 september 2022
Zo bescherm je jouw tuin in de herfst

Het is weer die tijd van het jaar. De bladeren veranderen van kleur, het wordt weer frisser en de nachten weer langer. De herfst is begonnen en dat vinden wij alleen maar gezellig. Maar als het gaat om jouw tuin, moet je met beide benen op de grond blijven staan en denken aan bescherming van alles wat in jouw tuin staat. De herfst is samen met de winter een van de meest beproefde tijden voor de tuin, met harde wind en zware regenval vaak tegelijkertijd. Om jouw tuinmeubelen en planten te beschermen tegen schade, moet je voorzorgsmaatregelen nemen. Het goede nieuws? Het hoeft niet zo moeilijk te zijn als je denkt! Volg deze tips over hoe je jouw tuin in de herfst kunt beschermen. 

De tuinmeubelen 

Tuinmeubelen, en dan met name van hout, zijn erg kwetsbaar in de herfst. Het is dan ook verstandig om tuinmeubels te beschermen met een afdekzeil. Ook wanneer je een afdakje of zelfs een schuur hebt, is dat aan te raden. Ook op die plekken kan vocht namelijk de meubels aantasten. Er kan ook vuil op lastig te reinigen plekken terecht komen. Met een afdekzeil in de juiste afmetingen kun je dat voorkomen. Of je nu houten meubels hebt of van een ander materiaal: het is een goed idee om het tenminste een keer per jaar goed te onderhouden. Bij het behandelen van houten tuinmeubelen kun je kiezen voor beits of olie van bijvoorbeeld Remmers. Heb je een garage of tuinhuis? Dan kan dat ook een goede opbergplek zijn. Dan zijn ze niet overgeleverd aan weersomstandigheden zoals regen en extreme kou!

Houd het droog

Als het weer wat minder begint te worden, is het belangrijk de planten in de tuin goed klaar te maken voor de koude en regenachtige dagen. In de herfst kan het immers flink gaan stormen. Zorg ervoor dat planten goed en stevig staan, zodat deze niet knakken. Ook is het belangrijk planten en bomen te beschermen tegen vorst. Niet iedere plant overleeft dit. Hiervoor heb je speciale beschermhoezen die je eromheen kan doen. Heb je een plant die ook naar binnen kan? Doe dit dan op tijd dat de overgang van koud naar warm niet te groot is. Hiervan kunnen planten en bomen schrikken, waardoor ze al hun bladeren kunnen verliezen.

De gezondheid van je planten

De herfst is een goed moment om je tuin eens goed te bekijken om te zien of alles het goed doet. Controleer de planten, vooral jonge planten en planten in de vegetatieve fase. Zo kun je eventuele problemen opsporen voordat ze ernstig worden. Het beste van deze tijd is wel dat je alles nu kan verplanten wat je niet goed op zijn of haar plaats vond staan. Zolang het boven de 7 graden Celsius is, groeien je gazon en je groenblijvers gewoon door. 

Planten en snoeien 

De herfst is de ideale periode voor sommige bloembollen om de grond in te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan krokussen, lelies en narcissen, wat vroege voorjaarsbloeiers zijn. Deze kun je nu gewoon in de grond stoppen. Ook is het voor veel planten in de herfst de ideale periode om te gaan snoeien. Vooral fruitbomen, maar ook hagen kun je het beste snoeien in de deze tijd. Let op dat je de takken niet te kort snoeit. Als je dit wel doet kan de vorst makkelijk in de plant of boom trekken, zo gaat hij sneller dood. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Hittemelders

Alles over hittemelders

Sinds 1 juli 2022 is het hebben van een rookmelder in huis verplicht in Nederland. Niet zo gek aangezien dit...

Lees meer