Bouwkundige keuring: wat is het?

26 april 2023
bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring wordt ook soms een bouwkundig onderzoek, bouwinspectie, bouwkundig rapport of bouwtechnische keuring genoemd. Maar wat is een bouwkundige keuring precies? Samen met een taxatierapport krijg je een objectief beeld van de staat van onderhoud en waarde van een woning. Je vindt in een bouwkundige keuring zaken zoals foto’s en een beschrijving van bouwtechnische gebreken die bij het keuren van de woning zijn opgemerkt.

Wat controleert men bij een bouwkundige keuring?

Wat is een bouwkundige keuring precies? Bij een bouwkundige inspectie krijg je een goed beeld hoe het met de staat is van een huis. Ook vind je in het rapport inzage in kosten hoe je het huis weer in goede staat kunt brengen. Heb je te maken met een ouder huis, dan is het altijd verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren en te kijken naar de kwaliteit van het huis. Zodoende kom je achter verborgen gebreken zoals houtworm of lekkages. De inspecteur kijkt naar de buitenzijde van de woning en het schilder- en voegwerk. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het schilder- en voegwerk aan de binnenkant van de woning. De inspecteur kijkt ook naar zaken zoals de staat van de badkamer en keuken, elektriciteit en trapleuningen. Het riool, leidingen, funderingen en kruipruimtes worden ook behandeld en verwerkt in een bouwkundig rapport.

Verplicht om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren?

Het wel of niet laten uitvoeren van een zo’n keuring kan je helemaal zelf beslissen. Het is dan ook goed mogelijk om een woning te kopen zonder een bouwkundige keuring. Denk wel goed na of zo’n keuring verstandig is om te doen of niet. Bij een oud huis is het advies om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Een bouwkundige keuring is bij een hypotheek met NHG soms verplicht. Verstandig is om navraag te doen bij een hypotheekverstrekker. Constateert een taxateur achterstallig onderhoud  van tien procent of meer op de waarde van de woning, dan is een bouwkundige keuring verplicht om te laten uitvoeren. Ook als een taxateur het advies geeft om een keuring uit te laten voeren is het verplicht om dat advies op te volgen. 

Wat kost een bouwkundige keuring?

De kosten van een bouwkundige keuring zijn zo rond de 350 euro. Dat kan een hoog bedrag lijken, maar het kan je uiteindelijk veel geld besparen. Voordat je een bod uitbrengt op een woning, een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Dan kun je de resultaten van het rapport gebruiken bij de onderhandelingen van de prijs. Soms zijn de kosten van de keuring af te trekken bij de inkomstenbelasting. Het bouwkundig rapport moet dan worden aangevraagd bij onderhoud, verbetering of aankoop van een huis. Dit is vaak ook het geval. 

Wie betaalt de keuring?

In veel gevallen betaalt de koper de kosten van het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. Niet heel vreemd en best logisch, want de koper heeft het meeste voordeel van zo’n keuring. Zij hebben voordeel dat ze een huis kopen dat bouwtechnisch in goede staat is.

Facebook
Twitter
LinkedIn