Tips voor het plaatsen van nieuwe ramen

25 oktober 2022
Plaatsen van nieuwe ramen

Het kan altijd gebeuren dat je in je woning nieuwe ramen moet laten plaatsen. Wanneer je bijvoorbeeld nog enkel glas hebt, is het zonder twijfel aan te raden deze te vervangen door dubbel glas. Het zorgt er namelijk voor dat er een veel betere isolatie in je woning is waardoor je minder warmte verliest. In tijden waar de stookkosten de hoogte in schieten, is dit een welgekomen en interessante investering.

Kies het juiste materiaal uit

De eerste stap die je moet nemen, is het kiezen van het juiste materiaal. Vandaag zijn de meest populaire keuzes nog steeds aluminium, pvc en houten ramen. Aluminium ramen zijn heel onderhoudsvriendelijk en zijn daarnaast ook erg sterk. Pvc is de meest budgetvriendelijke optie van de drie, maar isoleert heel erg goed. Houten ramen zorgen dan weer voor een natuurlijke en warme look en zijn ook de meest duurzame optie van de drie.

Bij alle drie de keuzes materialen is het steeds belangrijk ook te kijken naar welke optie voor jou de beste keuze is. Uiteraard speelt het esthetische een heel belangrijke rol. Houten ramen en aluminium ramen hebben bij veel interieurliefhebbers nog steeds een streepje voor.

De oriëntatie van je gevel zal bepalen hoeveel weersinvloed je buitenschrijnwerk ondergaat. Dit bepaalt mee hoeveel onderhoudswerken er nodig zijn aan je ramen. Staat je houten raam of voordeur het hele jaar in zon, of slagregen? Dan zal je deze meer moeten onderhouden dan een aluminium of pvc variant. Maar is er een oversteek, of weinig weersbelasting? Dan kan je jarenlang zorgeloos genieten zonder véél onderhoudslast.

Echter is het een fabel dat je aluminium en pvc niet moet onderhouden. Net zoals een wagen, genieten ook je aluminium en pvc ramen van een jaarlijkse onderhoudsbeurt.

Bepaal welke stijl je wil

Afhankelijk van het materiaal dat je kiest, kan je ook voor bepaalde stijlen kiezen.Bij aluminium kan je kiezen tussen recht of steellook profielen. Heb je bijvoorbeeld een industrieel interieur? Dan kunnen steellook ramen een aanrader zijn. Steellook ramen zijn aluminium ramen die hetzelfde uitzicht hebben als echte stalen ramen. De meeste mensen kiezen voor dit alternatief omdat echte stalen ramen erg duur in aankoop zijn. Doordat er smalle raamprofielen gebruikt worden, hebben ze een strakke look en laten ze veel licht binnen.

De mogelijkheden bij hout zijn nog ruimer. Van rechte ramen, tot een oud-vlaamse stijl. Maar ook retro of herenhuisramen. Daarnaast kan je ook spelen met diepte en functionele opties: guillotineraam of schuifvouwraam. Bij houten ramen kunnen daarnaast ook nog een heleboel details ervoor zorgen dat je raam een geheel andere uitstraling krijgt.

Nog een voordeel bij houten ramen is dat je ook van kleur kunt veranderen. Bij aluminium of pvc heb je die mogelijkheid niet.

Heb je bijvoorbeeld een industrieel interieur? Dan kunnen steellook ramen een aanrader zijn. Steellook ramen zijn aluminium ramen die hetzelfde uitzicht hebben als echte stalen ramen. De meeste mensen kiezen voor dit alternatief omdat echte stalen ramen erg duur in aankoop zijn. Doordat er smalle raamprofielen gebruikt worden, hebben ze een strakke look en laten ze veel licht binnen.

Denk na over zonwering en beveiliging

Wanneer je nieuwe ramen wil plaatsen, kan het handig zijn om ook ineens na te denken over de juiste zonwering. Grote ramen zorgen voor veel licht, maar laten in de zomerperiode ook heel wat warmte binnen. De juiste zonwering kan ervoor zorgen dat de meeste warmte wordt buiten gehouden. Ook hier heb je verschillende mogelijkheden zoals rolluiken, lamellen of zelfs zonwerende beglazing. Wat het beste voor jou is, hangt ook van je budget af.

Een ander element waar je ook over moet nadenken is de soort beglazing. Zoals hierboven al is gezegd, is dubbel glas vandaag de dag het minimum, maar je kan ook voor hoogrendementsglas kiezen. Dit type glas zorgt voor een nog betere isolatie dan dubbel glas. Daarnaast kan je ook kiezen voor veiligheidsglas bij de ramen op het gelijkvloers of voor een glazen voordeur.

Facebook
Twitter
LinkedIn