Veilig werken met een hoogwerker: zo doe je dat

22 maart 2023
werken met een hoogwerker

Ben je thuis volop aan het klussen? Of heb jij een eigen bedrijf en moet je veel op hoogte werken? Dan zou je het kunnen overwegen: een hoogwerker kopen. Maar hierbij moet je je er wel van bewust zijn welke eisen er gelden als je veilig met een hoogwerker wil werken. We informeren je er dan ook graag over middels dit artikel.

Eisen werken met hoogwerker

Er zijn verschillende eisen waar je je in Nederland aan moet houden als je wil werken met een hoogwerker. De eisen zijn dan ook vastgelegd in een Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze wet vind je alle informatie over hoe dat werkgevers en werknemers moeten zorgen voor een veilige werkomgeving. 

Tips in de praktijk

Als je zelf gaat werken met een hoogwerker, dan is het eerste wat je gaat doen controle uitvoeren. Je moet er namelijk zeker van zijn dat de materialen en de omgeving veilig zijn om te werken. Voor de hoogwerker zelf geldt dat er een ingebruiknamekeuring plaats moet vinden. Als dat niet is gedaan, dan mag je hem ook niet gebruiken! De fabrikant doet deze keuring vaak zelf. Je moet voordat jij de hoogwerker gaat gebruiken daarom eerst kijken of dat de hoogwerker deze keuring ook daadwerkelijk heeft ondergaan. Er moeten dan ook documenten zijn van de jaarlijkse herkeuring (deze vind je vaak in de documentenbak van de hoogwerker). 

Bediening hoogwerker

Je kunt pas veilig een hoogwerker bedienen als je weet hoe de bediening werkt. Het advies is daarom om eerst rustig rond te rijden zonder de werkbak omhoog te bewegen. Je zou moeten controleren of dat er geen onderdelen los zitten. De hoogwerker mag ook geen olie lekken en daar moet je ook voordat je hem gaat gebruiken goed naar kijken. Als hij wel olie lekt dan kan dat zorgen voor een gevaarlijke situatie en dat wil je natuurlijk voorkomen.  

Maak een planning

Zorg dat je weet wat je wil gaan doen en ga dan pas rijden met je hoogwerker. Zo moet je weten welke route je wil nemen en dan moet je ook weten of de ondergrond overal goed te betreden is. Als je een zwakke ondergrond tegenkomt, dan kan dat fataal zijn voor je

Facebook
Twitter
LinkedIn
Behangtips om zonder zorgen te behangen

Behangtips

Behangen is een geweldige manier om persoonlijkheid en stijl aan je kamer toe te voegen. Door de vele ontwerpen die...

Lees meer