Verbouwen: zo bereken je de hoeveelheid sloop- en bouwafval

24 juni 2022

Wanneer je gaat verbouwen, dan heb je te maken met bouwafval. Maar hoeveel is dat dan eigenlijk? Het is een belangrijke vraag omdat je aan de hand daarvan kan bepalen wat voor soort container je nodig hebt. Dat kan je bepalen door te bekijken hoeveel kubieke meter afval er vrijkomt bij de verbouw. Dit is niet heel lastig om te bepalen. Alleen is het dan wel slim om de kennis van een specialist erbij te betrekken. Dit helpt je om een redelijke inschatting te maken van wat je nodig hebt.

Geen sluitend antwoord

In de eerste plaats is het belangrijk om te beseffen dat er geen sluitend antwoord is te geven. Zo is bijvoorbeeld geen enkele klus hetzelfde als een andere. Het slopen van ruimtes als de badkamer en keuken geven meer soorten afval, dan het verbouwen van de tuin. Daarvoor is Puincontainershop.nl dan ook bedoeld. Juist als je veel te verwerken hebt, is het belangrijk om goed te bekijken wat voor soort afvalstromen er dan precies vrijkomen. Door dit vooraf in te schatten, kan je van heel veel voordelen genieten. Bijvoorbeeld door minder kosten te maken. Dit is alvast een voordeel.

Een berekening van het bouwafval maken

Om een goede berekening te maken van de hoeveelheid afval die vrijkomt, kan het slim zijn om gebruik te maken van een rekentool. Je kan weliswaar niet bepalen hoeveel lucht er in de container blijft als je grote brokstukken afval hebt. Dat neemt echter niet weg dat met een formule wel behoorlijk te benaderen is wat je mag verwachten. Daarvoor vermenigvuldig je inhoud met 1,3. Je doet dus eerst lengte maal breedte maal diepte en de uitkomst daarvan doe je keer 1,3. Zo krijg je een goed beeld van de kubieke meters puin. Dit kan bijvoorbeeld voor steen, tegels en grond.

Een idee van de werkzaamheden

De som kan je helpen, maar je kan ook alvast een idee krijgen door gemiddelden te bekijken. Een badkamer of keuken slopen levert meestal 3 tot 4 kubieke meter puin op, net als een vloer verwijderen. Een tuin of dak vernieuwen betekent 6 tot 7 kubieke meter afval. Ga je het hele huis renoveren? Dan kan je rekenen op zo’n 20 kubieke meter aan puin. Het is wel belangrijk om te beseffen dat dit gemiddelden zijn. Het is goed mogelijk dat je dus met veel meer, of juist met wat minder afval te maken krijgt als je zelf aan de slag gaat.

Kies de juiste container

Wanneer je aan de slag gaat met het verbouwen van een ruimte in huis, dan is het huren van de juiste container belangrijk. Die moet gemakkelijk te plaatsen en op te halen zijn. Zorg dus dat je wel wat ruimte rondom het huis hebt waar je de container kan laten plaatsen. Wanneer je in één keer voor de juiste inhoud kiest, dan wordt het een stuk gemakkelijker om te zorgen dat alles op een goede manier verwerkt wordt. Het is de moeite waard om hier goed naar te kijken dus.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn