Wat is ATEX?

26 april 2023
ontploffingsgevaar

ATEX is de afkorting van Atmosphere Explosible. Zegt je misschien niets, maar dit begrip behelst alle afzonderlijke situaties waarin er een kans bestaat op ontploffingsgevaar door gas of stof. ATEX is een verzameling Europese richtlijnen waaraan alle lidstaten binnen de Europese Unie – dus ook Nederland – zich dienen te houden. Zo zijn de ATEX richtlijnen in Nederland verwerkt in de Warenwet en ARBO-wet. De ATEX richtlijnen en normen richten zich zowel op producten die in ontploffingsgevaarlijke situaties gebruikt mogen worden, als op veiligheidseisen waaraan werkgevers en eigenaren van een ATEX-installatie zich moeten houden. Ben je specifiek op zoek naar ATEX gereedschap? Je vindt dit onder meer terug onder de naam ‘vonkvrij gereedschap’. Een goed voorbeeld zijn de ATEX Pneumatische steekzaagmachines. Lees hieronder meer over ATEX gereedschap.

Wat houden de ATEX normen precies in?

In feite zijn er twee verschillende ATEX normen. ATEX 114 is van toepassing op producten en apparaten. Alleen producten en apparaten met een ATEX 114 norm mogen worden gebruikt in een explosiegevaarlijke omgeving. Fabrikanten dienen zich aan strenge eisen te houden om voor de ATEX 114 norm in aanmerking te komen. Producten die aan deze norm voldoen zijn altijd voorzien van de ATEX CE markering. Je hebt ook nog ATEX 153. Deze is niet van toepassing op apparaten of producten, maar op veiligheidseisen waaraan werkgevers zich dienen te houden die medewerkers blootstellen aan explosiegevaarlijke situaties. Een gebied waarin een kans op explosies bestaat, kan worden aangeduid als een ATEX zone. Binnen een explosiegevaarlijke zone dient aangegeven te zijn welke explosieve stoffen precies aanwezig zijn, plus in welke hoeveelheid. Regelmatig dient er geïnspecteerd te worden.

Wat houdt ATEX certificering in?

Er zijn verschillende soorten ATEX certificatieschema’s. Deze gelden onder meer voor producten en apparaten (ATEX 114), maar ook voor veiligheidsregels en -garanties op de werkvloer (ATEX 153). Tot slot geldt er ook zoiets als een ATEX certificatieschema voor werknemers. Om voor een certificaat in aanmerking te komen worden de competenties van personen getest. Een competentie houdt in dat iemand veilig en volgens de normen kan werken.

Verschillende ATEX gereedschappen

ATEX gereedschappen zijn er in heel veel verschillende soorten. Bij de specialist kun je zowel ATEX pneumatische als ATEX hydraulische gereedschappen vinden, evenals ATEX IIC (afkorting voor Invisible In Canal) gereedschap. Je vindt bovendien de juiste ventilatoren, maar ook verlichting, industrie stofzuigers, lift- en hijsgereedschappen, accugereedschappen en pompen, stuk voor stuk met ATEX certificering. Voor elk gereedschap betaal je een eerlijke prijs.

Facebook
Twitter
LinkedIn