Wat je moet weten over kelderafdichting

24 mei 2023
kelderafdichting

Kelderafdichting betekent dat je zorgt dat de wanden en vloeren van een kelder dicht blijven. Dit is nodig om het droog te houden en schade van vocht en zouten te voorkomen. Lees hieronder alles over kelderafdichting.

Waarom kies je ervoor?

Het is wel heel belangrijk om schade van vocht in de kelder te voorkomen. Vocht komt hier vaker voor en leidt tot grotere problemen. Denk aan schimmel, optrekkend vocht of scheurvorming in de muren. Het tast de bouw aan en dat kan een gevaar opleveren. Ook kan het gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Afdichting biedt dan oplossing.

De soorten vochten

Er zijn allerlei soorten vocht die kunnen doordringen en schade aanrichten. Denk aan condensatievocht dat door een koudebrug ontstaat, Het is belangrijk om goed te ventileren om hier iets aan te doen. Dit maakt de problemen kleiner. Een andere vorm is opstijgend vocht. Dit komt in Nederland doordat er veel water in de bodem zit. Dit betekent dus dat je dit ook in gebouwen terugziet. De kelder en kruipruimte zijn daardoor kwetsbaar. Opstijgend vocht kan de fundering en de muren aantasten. Dringt het vocht diep door? Dan zal de schade blijvend zijn en gaan schimmels groeien. Dit is slecht voor zowel het beton als de constructie.

Het probleem met doorslaand vocht

Doorslaand vocht is het meest voorkomende probleem bij oudere panden. Zeker wanneer deze schade aan de buitenmuren hebben. De oorzaak daarvan kan een botsing of scheurvorming zijn, maar ook het gevolg van klimplanten. Het doorslaand vocht kan van regen, hagel of sneeuw komen. De muur beschermt simpelweg niet meer tegen neerslag. Dat betekent dat het  vanaf de gevel doordringt in de muur en op die manier binnen en buiten schade aanbrengt.

Op welke manier afdichten?

Er zijn vele manieren waarop je kan afdichten. Je kan dit bijvoorbeeld doen door te injecteren. Ook kan je optrekkend vocht bestrijden. Daarnaast kan je de binnen- en buitenzijde waterdicht maken. Ook kan je kiezen voor doorvoeren afdichten. Je kan werken met bitumencoating, je kan werken met gietafdichting, verkiezelingsconcentraat en afdichtingsmortel. Wanneer je de juiste middelen gebruikt, dan kan je daar dus ook gemakkelijk het maximale uithalen. Dit is wel zo gemakkelijk. Aan de slag met kelderafdichting? Kijk dan eens naar de kelderafdichting producten van Vencory.nl. Die zijn bruikbaar voor verschillende omstandigheden, locaties, wensen en eisen.

De voordelen van afdichting

De voordelen van kelderafdichting mogen natuurlijk duidelijk zijn. Je kan de schade van vocht beperken en zelfs voorkomen. Daarnaast kan je ook nieuwe lekkage voorkomen en kan vocht binnen geen schade aanrichten. Dit is dus de duurzame manier om te zorgen dat je gebouw in goede staat blijft. Je kan verschillende technieken toepassen hiervoor. Het is fijn om te weten dat de juiste injectietechniek altijd te vinden. Is. Je kan op die manier ook scheuren in beton repareren. Je kan de scheuren op die manier herstellen, maar je kan ook direct zorgen dat het dus waterdicht wordt op die manier. Het is fijn om snel te kunnen handelen. Injecteren doe je dus voor de afdichting, voor de versteviging, voor elastische verbindingen en voor het verlijmen en opvullen van holle ruimten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Hittemelders

Alles over hittemelders

Sinds 1 juli 2022 is het hebben van een rookmelder in huis verplicht in Nederland. Niet zo gek aangezien dit...

Lees meer