Welk isolatiemateriaal is het meest geschikt voor jouw vloer?

22 maart 2023
isolatiemateriaal

Vraag je je wel eens af welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw vloer? Dan is het goed dat je je daar in gaat verdiepen want isoleren kan je veel geld besparen! Zo kun je eens kijken op Vloerisolatie-info.nl om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn. Maar uiteraard informeren wij je ook graag over wat er zoal kan. Lees het daarom op je gemak door zodat je je eigen vloer kunt voorzien van de beste isolatie. 

Isolatiemateriaal kiezen

Om er achter te komen wat voor isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw vloer, zal er eerst onder de vloer gekeken moeten worden. De keuze van materiaal hangt namelijk af van je woning en ook van de situatie in de kruipruimte. Je moet er dan ook nog even bij stilstaan wat jouw voorkeur heeft. Als je er zelf niet zoveel verstand van hebt, is het aan te raden om altijd meerdere installateurs (erkende) naar de situatie te laten kijken. Ze kunnen je dan een advies geven en dan is het aan jou wat je wil doen. Je weet dan wel goed welke materialen er toegepast kunnen worden. Als er meerdere opties zijn, dan hebben we nog wat tips voor je:

  • Je moet weten dat vloerisolatie duurder is dan bodemisolatie. Toch zorgt vloerisolatie wel voor een meer isolerend effect. Hierdoor kun je ook meer energie besparen en het geeft je ook meer comfort dan de bodemisolatie. Laat je budget het toe? Dan is vloerisolatie de beste keuze. 
  • Is er veel leidingwerk in je kruipruimte te vinden? Houd dan rekening met je materiaalkeuze want het is dan bijvoorbeeld lastig om isolatieplaten en thermokussens aan te brengen. 

Vloerisolatie verbeteren

Het zou kunnen zijn dat je bestaande vloer al voorzien is van isolatie. Je staat dan voor de keuze of dat je het isolatiemateriaal dan misschien wil verbeteren met het materiaal wat al aanwezig is. Na-isoleren kan zin hebben, alleen dat hangt af van de dikte en de staat van het huidige isolatiemateriaal. Stel je hebt 10 cm isolatiemateriaal (piepschuim) dan kun je alleen extra isoleren als je vloerverwarming hebt of nog wil laten installeren. Meestal is het dan het eenvoudigste om voor isolatiefolie te kiezen. De folie zal dan namelijk de warmte terug de woning in reflecteren. Dit is precies hetgeen wat je nodig hebt als je vloerverwarming hebt.

Isolatiematerialen en milieutechnische aandachtspunten

Iedereen is zich steeds meer bewust van het milieu daar houden we met isolatiematerialen dan ook rekening mee. Als je keuze uit zou gaan naar gespoten PUR met HFK’s dan heeft dat milieutechnisch een heel lange terugverdientijd en dat is 15 jaar. Kies je voor gespoten PUR met HFO’s / water, dan is dat wel beter voor het milieu, maar het heeft een minder lange milieutechnische terugverdientijd. Hierbij moet je denken aan met HFO’s aan twee jaar en met water is dat een jaar. Als je zou kiezen voor glaswoldekens dan is dat eenvoudig weg te halen en je kunt het ook laten recyclen. Houd wel rekening met gespoten glaswol want dat is moeilijk weg te halen en dan ook lastiger te recyclen.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn