Woning inmeten volgens NEN 2580: hoe werkt dat?

24 mei 2023
NEN 2580 meting

Het inmeten van een woning volgens de NEN 2580-norm is een belangrijk proces om een nauwkeurige en gestandaardiseerde meting van de gebruiksoppervlakte van een woning te verkrijgen. Lees de onderstaande tekst door om meer te weten te komen over het inmeten van een woning volgens de NEN 2580-norm en hoe dit precies werkt.

Wat is de NEN 2580 meting?

De NEN 2580 meting is een gestandaardiseerde norm die richtlijnen biedt om de inhoud en gebruiksoppervlakte van panden op te meten. Door het laten uitvoeren van een NEN 2580 meting kun je van een betrouwbare meting uitgaan. Het meetrapport dat hieruit voortkomt geeft gedetailleerde informatie over de oppervlaktes van verschillende ruimtes binnen een woning of gebouw. Je kunt een NEN 2580 meting aanvragen via NENmetingen.nl. De kosten voor het aanvragen van een NEN 2580 meting kunnen variëren, afhankelijk van factoren als het aantal vierkante meters, de complexiteit van de indeling, de gewenste nauwkeurigheid van de meting en de locatie van het object.

Werking van de NEN 2580 meting

De werking van de NEN 2580 meting is gebaseerd op gestandaardiseerde meetinstructies en berekeningsmethoden. Allereerst worden de meetinstructies vastgesteld, waarbij bepaald wordt welke ruimtes wel en niet worden meegerekend in de gebruiksoppervlakte. Vervolgens voert de meetdeskundige de metingen uit met behulp van geavanceerde apparatuur en software. De verzamelde gegevens worden verwerkt en de oppervlaktes van de verschillende ruimtes worden berekend volgens de NEN 2580-norm. 

Het resultaat van de NEN 2580 meting

Het meetresultaat wordt uiteindelijk gerapporteerd in een meetrapport met betrouwbare informatie over de oppervlakte van de woning. Dankzij deze gestandaardiseerde werking kan de NEN 2580 meting zorgen voor consistente en vergelijkbare metingen van woningen. Het meetrapport bestaat uit diverse onderdelen, waaronder het NEN 2580 meetcertificaat, maar ook uitleg over de werkzaamheden die zijn uitgevoerd, een visuele weergave van de verschillende bouwlagen, de meetstaat met ruimte- en verdeelstaat en ook definities van bepaalde vaktermen.

NEN 2580 meting aanvragen

Om een NEN 2580 meting aan te vragen, dien je contact op te nemen met een erkend meetbedrijf of een meetdeskundige die gespecialiseerd is in NEN 2580 metingen. Op basis van je specifieke wensen en behoeften zal het meetbedrijf een offerte opstellen met de kosten en de planning van de meting. Na akkoord op de offerte zal de meetdeskundige een afspraak met je maken om de daadwerkelijke meting uit te voeren.

Zaken waar je rekening mee moet houden

Het is belangrijk om tijdens de meting toegang te bieden tot alle ruimtes. Daarnaast is het raadzaam om voorafgaand aan de meting eventuele obstakels of belemmeringen in de ruimtes te verwijderen. Verder is het handig om eventuele bouwtekeningen of plattegronden van het object beschikbaar te hebben voor de meetdeskundige. Het is ook belangrijk om de meetdeskundige te informeren over specifieke wensen omtrent de meting, waaronder het meten van individuele verdiepingen of het identificeren van afzonderlijke ruimtes. Door rekening te houden met deze aspecten zorg je voor een soepel verloop van de NEN 2580 meting en een zeer nauwkeurig meetresultaat.

Facebook
Twitter
LinkedIn