5 Tips om je trap kindvriendelijk te maken

20 maart 2024
Heb jij kinderen in huis en twijfel je over de veiligheid van de trap? Maak de open trap dicht, zorg voor verlichting en volg deze tips om het veiliger te maken!

Bij de meeste huizen staat de trap goed in het zicht, of dat nu in de woonkamer of de hal is. Het is natuurlijk super als je een mooie trap van snelletrappenwinkel.nl hebt die er mooi uitziet, maar veiligheid is nog belangrijker, zeker als je kinderen hebt. Met deze 5 tips zorg je ervoor dat je trap zowel mooi als veilig is. Benieuwd? Lees dan verder!

Maak een open trap dicht

Een open trap ziet er misschien leuk uit, maar kan best gevaarlijk zijn, vooral voor kleintjes die er tussen de treden door kunnen vallen. Een goede oplossing is om de gaten tussen de treden dicht te maken met stootborden, zodat het veiliger wordt voor de kids. Kies daarom voor mooie, dichte houten trappen op maat. Als je toch graag je open trap wilt houden, kun je bijvoorbeeld metalen beugels in elk gat tussen de traptreden plaatsen. Dit is een handige tussenoplossing die voor extra veiligheid zorgt zolang je kinderen nog klein zijn.

Anti-slip tape

Een van de meest voorkomende manieren waarop mensen van de trap vallen, is door uit te glijden, vooral als de treden glad zijn of als je op sokken of in sloffen loopt. Een makkelijke manier om dit te voorkomen, is door anti-slip tape op de traptreden te plakken. Zo krijg je meer grip en wordt de kans kleiner dat je uitglijdt. Bovendien kun je deze tape in verschillende kleuren vinden, zodat het ook nog eens mooi past bij hoe je huis eruitziet.

Traphekjes

Als je kleine kinderen in huis hebt, zijn traphekjes echt onmisbaar. Door ze zowel boven als onderaan de trap te plaatsen, zorg je ervoor dat kids niet zonder toezicht omhoog of omlaag kunnen. Kies voor stevige hekjes die je goed vastzet, het liefst met schroeven in plaats van alleen maar plakstrips. Weet wel dat de spijlen niet te ver uit elkaar mogen staan, zodat je kleintje er niet tussendoor kan glippen.

Verlichting voor de trap

’s Avonds of ’s nachts is het vaak lastig om goed te zien waar je loopt op de trap, en dat kan best gevaarlijk zijn. Waarom plaats je niet gewoon verlichting op je trap? Dit maakt het niet alleen makkelijker om te zien waar je je voeten neerzet, maar het zal ook zeker ongelukken voorkomen. Je kunt de verlichting zelfs slim maken door het aan een bewegingssensor te koppelen, zodat het licht automatisch aanspringt als iemand in de buurt komt. Naast veiligheid kan zo’n licht ook nog eens zorgen voor een mooie look van je trap.

Stevige trapleuningen

Tot slot is een goede trapleuning belangrijk voor extra steun als je de trap op of af gaat. Dit is vooral erg handig voor kinderen en ouderen. De leuning moet stevig vastzitten en op een prettige hoogte hangen. Je zou zelfs een extra leuning wat lager kunnen hangen, zodat ook de kleintjes zich goed kunnen vasthouden. Je hebt trapleuningen in allerlei materialen en stijlen, dus je kunt er eentje kiezen die perfect past bij hoe je huis eruitziet. Hulp nodig? Schakel dan vandaag nog een trappenspecialist in!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Hittemelders

Alles over hittemelders

Sinds 1 juli 2022 is het hebben van een rookmelder in huis verplicht in Nederland. Niet zo gek aangezien dit...

Lees meer