DIY vakkenkast op maat

12 juli 2021

Wil je een stijlvolle open vakkenkast maken in je huis? Met deze toffe DIY maak je eenvoudig zelf een open kast, die als roomdivider je woonkamer mooi opdeelt. Door de handige DIY-kast ontstaan er twee verschillende ruimtes in de woonkamer en blijft het mooi licht en ruimtelijk. Met een open kast geef je mooie accessoires een podium waar ze kunnen shinen. Maar ga wel clusteren. Clusteren?

Ga clusteren

In een open kast ben je geneigd om er allemaal spullen in te zetten, waardoor deze snel vol staat. Niet doen – ga clusteren! Zet losse kleine items bij elkaar en de kunst van het weglaten wordt direct beloond. Hier nog meer tips voor het overzichtelijk, mooi rustig en juist sfeervol houden van je open kast:

  • Probeer alles in dezelfde kleurtonen te houden, alles wat niet in je kleurenwaaier past berg je op in een mand of een doos.
  • Een stapeltje boeken kun je perfect als ‘dienblaadje’ gebruiken, cluster je kleine items bijvoorbeeld op een stapel boeken, daarmee creëer je eenheid.
  • Probeer alle items zoveel mogelijk van grootte en vorm te laten variëren, anders wordt het saai. Verschillende materialen werken ook fijn, dus combineer harde materialen als servies met zachte materialen als linnen en kussens. Zorg wel dat je gebruikte materiaal op verschillende plekken terugkomt, dit zorgt voor herkenning.
  • Zet niet alles helemaal vol, met wat leegte her en der creëer je rust.
  • Als je boeken allemaal verschillende kleuren ruggen hebben, leg ze dan met de bladzijdes naar voren.

Hout op maat

Ken je de handige Hout op maat tool van Karwei al? Via de configurator Hout op maat kun je hout in allerlei vormen op maat laten zagen, zelfs ook in verstek! Super handig toch? Het enige wat jij moet doen is de stappen in de configurator doorlopen en het houtwerk vervolgens zelf thuis in elkaar zetten. Een DIY vakkenkast maken is zo gedaan!

We gaan aan de slag. Bekijk hier de stappen van de DIY-vakkenkast:

DIY vakkenkast op maat - stappenplan

stap 1

Laat de planken op maat zagen

Laat de planken op maat zagen zoals in de afbeelding, waarbij 3 planken over de breedte door midden worden gezaagd. Dit zijn de 6 liggers. Wij hebben de hoogte van de kast op 270 cm. Bij een andere gewenste hoogte moet je zelf de afstanden van de gleuven bepalen. Teken in dat geval de gleuven op alle planken zoals aangegeven op afbeelding 1.Dit zal je zelf moeten zagen, dit kant niet op maat gedaan worden.

DIY vakkenkast op maat maken - stappenplan

stap 2

Zaag de gleuven uit

Zaag de gleuven uit met de decoupeerzaag. Boor hiervoor eerst bovenin de gleuf een gat met bijvoorbeeld een 15 mm houtboor, zodat je de decoupeerzaag in de hoek kan draaien. Wees hier zeer nauwkeurig!

DIY vakkenkast op maat - stappenplan

stap 3

Schuif de planken in elkaar

Smeer houtlijm op de gleuven en schuif de planken in elkaar. Tik eventueel aan met een hamer. Zet wel eerst een stukje hout op de plank en tik daarop met de hamer.

stap 4

Schilder de kast

Schilder de kast in een kleur naar keuze. Liever de houtstructuur zichtbaar houden? Geef de kast dan een likje beits voor extra bescherming.

stap 5

Bevestig de versterkingshoek

Bevestig de versterkingshoek zoals op de afbeelding bij Stap 3 aan de kast met 16 mm schroeven.

stap 6

Plaats de kast

Plaats de kast op de gewenste plek tegen de wand en teken gaten af.

stap 7

Schroef de kast vast

Boor gaten in de muur, druk de pluggen erin en schroef de kast vast aan de wand met 50 mm schroeven. Je eigen DIY-vakkenkast is af!

 

Bron: Karwei

Facebook
Twitter
LinkedIn