Waar moet je op letten als je een open haard wil laten plaatsen?

10 november 2022
Waar moet je op letten als je een open haard wil laten plaatsen?

Een open haard is zeker in de wintermaanden een meerwaarde in je woonkamer. Het zorgt voor een extra element van gezelligheid en afhankelijk van het type dat je kiest, kan zo’n haard ook heel snel een ruimte opwarmen. Ideaal voor luie avondjes voor de televisie. In dit artikel wordt er dieper ingegaan op de verschillende soorten haarden waaruit je kan kiezen.

Welke soorten open haard heb je?

De klassieke open haard is de open haard die werkt met houtblokken. Voor veel mensen is dit de open haard die het meeste sfeer en gezelligheid oproept. Bovendien zorgt het hout voor een goede ontbranding waardoor een ruimte heel snel is opgewarmd. Wel moet je rekening houden met eventuele opspattende stukjes hout wanneer je er te dichtbij staat. Hou kinderen dus goed in de gaten als ze in de buurt van het haardvuur komen.

Andere soorten kachels zijn bijvoorbeeld een gaskachel. Zoals de naam al het zegt, werkt deze kachel op gas. In de huidige periode van hoge energieprijzen is dit misschien niet de meest interessante keuze. Bovendien kan je enkel een gashaard plaatsen als je een gasleiding hebt op de plaats in kwestie. Is dit niet het geval, dan kan dit een hele dure investering worden terwijl er ook nog heel wat andere opties zijn.

Naast kachels die op gas werken, heb je ook kachels die op elektriciteit werken. Het voordeel hiervan is dat je geen rookkanaal nodig hebt en dat het redelijk weinig energie verbruikt in vergelijking met een gaskachel. Een nadeel is dat er geen echte vlammen worden geproduceerd waardoor het aspect van gezelligheid wat verloren gaat. Daarnaast is het rendement minder waardoor er ook minder warmte wordt verspreid.

Kiezen tussen inbouw of niet

Wanneer je de soort open haard hebt gekozen die je wil plaatsen, moet je kiezen of je voor een inbouw open haard gaat of niet. Het voordeel van bijvoorbeeld een gashaard inbouw is dat het heel mooi wordt verwerkt in het interieur. Je verliest geen extra ruimte in je woonkamer. Een ander groot voordeel van een gashaard inbouw is dat er ook een hoog rendement is. Dit kan de stookkosten enigszins drukken.

Een nadeel is dat er wel wat verbouwingswerken aan te pas komen. De haard zelf wordt in eerste instantie voorzien van een ombouw. Het is heel belangrijk dat deze ombouw brandwerend is om brandgevaar te voorkomen. Daarnaast moeten er verschillende luchtroosters geplaatst worden zodat er genoeg circulatie is voor de warmte die vrijkomt.

Als laatste moet je nog een externe luchttoevoer laten plaatsen om de open haard te voorzien van zuivere lucht voor de verbranding. Deze toevoer zorgt ervoor dat er geen lucht uit de kamer wordt gehaald om de verbranding te laten plaatsvinden. Een positief gevolg is dat er minder kans op rook is in de kamer en dat het aangenamer is om te leven.

Facebook
Twitter
LinkedIn