Zo verleng je de levensduur van een vloerkleed

28 september 2023
Vloerkleden

Als je in huis meerdere vloerkleden hebt en graag wilt dat ze er altijd schoon en fris uitzien, dan hebben wij vier handige tips voor je. Zeker als je een druk huishouden hebt met kinderen en huisdieren, kunnen deze tips je helpen om je vloerkleden in topconditie te houden en hun levensduur te verlengen.

Tip #1: Kies vergevingsgezinde patronen 

In een huis met kinderen zul je niet snel een effen lichtgekleurd vloerkleed vinden. In plaats daarvan wordt de voorkeur gegeven aan vloerkleden met vergevingsgezinde patronen die beter bestand zijn tegen mogelijke morsingen of vlekken. Hoewel de meeste vloerkleden tegenwoordig vlekbestendig zijn, geldt dit niet voor alle vloerkleden. Heb je onverwijderbare vlekken? Vloerkleden met patronen kunnen deze verbergen, terwijl het uiterlijk van het vloerkleed behouden blijft. De kleur en het vintage-achtige patroon bieden gemoedsrust voor het geval er iets wordt gemorst.

Tip #2: Stofzuig je vloerkleden regelmatig

Omdat er veel gelopen wordt op vloerkleden, moet je ze regelmatig stofzuigen. Dit geld zowel voor een vloerkleed hoogpolig als laagpolig. Dit is de belangrijkste stap om je vloerkleden schoon te houden. Vaak stofzuigen helpt om stof en vuil te verminderen dat in je vloerkleden blijft zitten, en het zorgt voor schonere oppervlakken om op te lopen en te zitten. Als je huisdieren op je vloerkleden komen, is het slim om meerdere keren per week te stofzuigen om huidschilfers te verwijderen. Hierdoor gaan je vloerkleden langer mee.

Tip #3: Gebruik buitenvloerkleden… binnen

Je kunt buitenkleden ook binnen gebruiken, vooral in de keuken. Deze buitenkleden hebben veel voordelen en worden steeds populairder voor gebruik binnenshuis. Het buitenkleed in de keuken moet enorm stevig, vlekbestendig en makkelijk schoon te maken zijn. Gelukkig zijn de meeste knoeipartijen in dit gebied eenvoudig op te ruimen met een vochtige doek. Sommige van deze binnen-/buitenkleden kunnen zelfs naar buiten worden gebracht, afgespoten worden en schoongemaakt worden met een mild schoonmaakmiddel en een schrobber.

Tip #4: Draai je vloerkleden om

Je moet je vloerkleden één of twee keer per jaar binnen elke ruimte draaien. Je moet ook geen moeite hebben om vloerkleden te wisselen en ze naar verschillende kamers in het huis te verplaatsen. Dit is een snelle en eenvoudige manier om de uitstraling van je ruimte te veranderen, bijvoorbeeld met een fluffy vloerkleed. Het draaien van een vloerkleed helpt niet alleen tegen slijtage door veel loopverkeer, maar kan ook helpen om eventuele vervaging te verminderen die is opgetreden door fel zonlicht dat door de ramen schijnt. Als je vloerkleed tekenen van vervaging of slijtage begint te vertonen, moet je overwegen om het om te draaien. Hierdoor ziet het er weer als nieuw uit. Met deze tips kun jij de levensduur van je vloerkleed makkelijk verlengen!

Facebook
Twitter
LinkedIn