Belgisch hardsteen is razend populair in het exterieur maar hoe onderhoud je dit materiaal eigenlijk?

27 maart 2022
Belgische hardsteen onderhoud

Belgisch hardsteen leent zich uitstekend voor toepassingen in het exterieur vanwege de bijzondere eigenschappen van het materiaal. Een terras van (Belgisch) hardsteen is dan ook een zeer waardevolle investering in uw tuin. Om hier zo lang mogelijk van te genieten, is het belangrijk het terras buiten goed te onderhouden.

Net als oppervlakken in huis, dienen ook oppervlakken buitenshuis goed te worden onderhouden. Daarmee behoud je de belangrijkste eigenschappen van het gesteente maar ook de originele kleur. Typerend voor hardsteen in het exterieur is namelijk dat je na verloop van tijd te maken krijgt met kleurverlies. Correct onderhoud kan dit voorkomen.

Het onderhouden van Belgisch hardsteen

Belgisch hardsteen onderhoud bestaat uit het goed schoonhouden van het oppervlak. Buitenshuis ziet dit er enigszins anders uit dan vloeren in het interieur. Omdat je te maken hebt met veel meer vuil en diverse weersomstandigheden die van grote invloed zijn op het gesteente. Zeker wanneer je na een lange winter de tuindeuren weer opent, kan het terras vaak een goede schoonmaakbeurt gebruiken.

Een dergelijke grote schoonmaakbeurt, kan buiten vaak worden gedaan met enkel water. Wanneer het oppervlak vervuild is, kun je dit er buiten gerust vanaf schrobben. De vloer mag immers wat hardnekkiger worden behandeld dan een hardstenen vloer in huis. Is het oppervlak ernstig vervuild en groeit er ook mos tussen de voegen en op de tegels? Dan is het raadzaam het oppervlak te behandelen met een hogedrukreiniger. Wel is het belangrijk de juiste druk hierbij in te stellen zodat je het oppervlak niet kan beschadigen. Laat je indien nodig goed informeren door een expert voor je aan deze klus begint.

Impregneren van Belgisch hardsteen

Is het terras weer helemaal gereinigd? Dan is het belangrijk de tegels goed te blijven onderhouden om problemen in de toekomst te voorkomen. Het valt absoluut aan te raden een terras van Belgisch hardsteen te laten impregneren. Speciaal middel zal ervoor zorgen dat het gesteente veel beter bestand is tegen invloeden van buitenaf.

Facebook
Twitter
LinkedIn