Cellenbetonblokken: wat zijn het en waar worden ze voor gebruikt?

11 januari 2022

Cellenbeton is een leuk product om mee te werken. Het staat in de volksmond bekend als Ytong. Cellenbeton is makkelijker te verwerken omdat lijmen makkelijker is dan metselen en ook hoef je geen extra isolatie te plaatsen wat dan weer scheelt in de kosten. Het kan wel eens mislopen op bepaalde momenten dus je moet wel op een paar dingen letten.

Wat je moet weten over cellenbeton 

Je moet weten dat blokken uit cellenbeton verschillende formaten hebben. Ze zijn niet inwisselbaar. Een blok voor een niet-dragende muur heeft andere eigenschappen dan die voor een buitenmuur. Je zal daar dus echt op moeten letten en het juiste blok moeten toepassen. Weet je het niet en twijfel je erover laat iemand jou dan helpen die er verstand van heeft. Je zit er niet op te wachten dat jouw bouwwerk in elkaar stort. Als dit voor het eerst is dat je hier mee werkt laat je dan goed begeleiden en adviseren.

Ook moet je je bedenken dat de lijmvoegen maar enkele millimeters dik zijn en dat er dus geen ruimte is om te corrigeren. Als de eerste laag niet perfect staat kost je dit achteraf heel veel tijd. De eerste laag zet je in een mortelbed. Je gebruikt ook een vochtwerende folie. Zoek je een blok wat kan worden blootgesteld aan regen en ook aan temperaturen beneden het vriespunt, kies dan een kim-blok. Deze blokken zijn daar beter tegen bestand. 

Het lijmen van deze blokken lijkt makkelijk maar het vereist wel een handigheidje. Let op de volgende tips:

  • Werk met koordjes zodat je kan zien dat je recht gaat. Dit geldt voor de lengte maar ook voor de breedte. 
  • Als je lijmt maak dan met de lijmkam licht trillende bewegingen.
  • Als het blok goed op zijn plek zit verwijder dan de lijm die uit de voegen komt. 
  • Is er geen groefverbinding lijm dan ook de opstaande zijde van het vorige blok. 
  • Dek de bovenste laag af als je klaar bent want mocht er vocht insijpelen aan de bovenkant dan kan de lijm worden weggeduwd.
  • Lijmen kan niet als het vriest.

De juiste cellenbetonblokken vind je op bouwmaterialenkopen.com. Zij helpen je graag verder met advies.

Facebook
Twitter
LinkedIn