Houtkachel installeren: zelf doen of uitbesteden?

22 maart 2023
houtkachel

Het plaatsen van een houtkachel, inbouwhaard of pelletkachel kun je door een gespecialiseerd bedrijf laten uitvoeren of je kunt besluiten om het helemaal zelf te doen. Laat je een houtkachel plaatsen door een bedrijf uitvoeren dan zal er een afspraak worden gemaakt om eerst te bekijken wat de huidige situatie is. Naast het bekijken van de huidige situatie worden andere mogelijkheden besproken. Na het installeren van de kachel wordt er door het bedrijf advies gegeven hoe je het beste met je houtkachel kunt gaan stoken.

 

Zoek jij een compacte houtkachel voor in huis? Bekijk dan eens het assortiment houtkachels op Woodburner.nl. Hier vind je een ruim aanbod goedkope houtkachels van topkwaliteit.

Is het rookkanaal geschikt voor een houtkachel?

Heb je in je woning een rookkanaal dan is het heel belangrijk dat het rookkanaal geen bochten bevat van meer dan 45 graden. Is er een rookkanaal aanwezig dan moet deze van brandwerend materiaal geproduceerd zijn. Daarnaast is ook de lengte van het rookkanaal heel belangrijk. Is het rookkanaal met metsel aangebracht dan moeten de voegen in een goede staat zijn om het doorlatende vocht te voorkomen. Twijfel je aan dit soort aspecten dan is het verstandig om een schoorsteeninspectie te laten doen. Is de schoorsteen na een inspectie niet meer geschikt om te gebruiken dan kun je besluiten om het door een bedrijf te laten renoveren.

Hoe zit het met de verbindingen van rookgasbuizen?

Er mogen geen rookgaslekken ontstaan tijdens het stoken. Daarom is het zaak dat de buizen recht op elkaar zijn aangesloten. De diameter van de rookgasbuizen moeten passen bij de houtkachel. Ook geldt dit voor het aansluiten. Het is belangrijk dat bij de aansluiting je de rookgasbuis minimaal vier centimeter over de rookgasafvoer schuift van de kachel. 

Het plaatsen van een houtkachel

Je dient een houtkachel waterpas te plaatsen tegen de vloer. Deze vloer moet daarnaast hittebestendig zijn. Is de vloer niet van natuursteen, keramiek of beton, maar van bijvoorbeeld laminaat of hout, dan moet je noodzakelijk een vloerplaat gebruiken. Het advies is om de zijkant en achterkant 10 tot 15 centimeter te laten uitsteken. Let ook op dat de voorkant 15 centimeter breder is dan het deurtje van de kachel. Afstand van muur tot kachel moet minimaal 10 centimeter zijn en dit geldt voor de achterkant. Bij de voorkant moet er een afstand zijn van 80 centimeter en belangrijk is om hier niet van af te wijken. Daarnaast is bij de plaatsing van een kachel het belangrijk dat de kachel in een ruimte wordt geplaatst met genoeg ventilatie. Dit is niet alleen heel belangrijk voor de gezondheid, maar juist ook om de kachel op een goede manier te kunnen branden met primaire lucht.

Belangrijke punten bij het plaatsen van een houtkachel

Het is belangrijk om bij het plaatsen van een houtkachel rekening te houden met de regels van je gemeente. Daarnaast moet je weten of de houtkachel genoeg capaciteit heeft om de hele woonruimte te voorzien van hitte. Je zult merken dat bij een eerste keer stoken dat de kachel gaat stinken. De stank komt door het verf van de afdichting van de kachel en moet eerst worden uitgehard. De geur zal na een aantal uren verdwijnen. Laat de schoorsteen eens in het jaar schoonvegen door een professionele schoorsteenveger om brandgevaar te voorkomen. Zo blijf je zelf ook verzekerd.

Facebook
Twitter
LinkedIn