Schimmel in huis: wat nu?

24 mei 2022
Schimmel bestrijden

Heb jij last van schimmel in huis? Dat is niet alleen erg lelijk, maar ook schadelijk voor je gezondheid en je woning. Het is belangrijk om de oorzaak van de schimmel te achterhalen en deze op te lossen. Alleen dan kan de schimmel permanent worden verwijderd, zonder dat het binnen no-time weer terugkeert. In deze blog lees je wat je moet doen bij schimmel in huis!

Schimmel in huis herkennen

Schimmel wordt vaak gemakkelijk herkent. Vaak zie je duidelijk donkere schimmelplekken op muren of plafonds. Toch is schimmel niet altijd makkelijk te zien: witte schimmels bestaan namelijk ook. En hoe ga je die herkennen op een witte muur?

Schimmelvorming heeft een typerende muffe of onaangename geur. Wanneer je schimmelplekken niet duidelijk ziet, zul je deze zeker ruiken. Let niet alleen op muren en plafonds, want ook materialen kunnen schimmelen.

Zoals bij vele wel bekend is veroorzaken schimmels diverse lichamelijke klachten, waar we later in deze blog dieper op in gaan. Heb je last van vage, onverklaarbare klachten? Ook dat kan erop wijzen dat je last hebt van schimmel in huis.

Oorzaken schimmel in huis

Schimmel is vaak het gevolg van vochtproblemen in huis. Ieder vochtprobleem kan schimmelvorming als gevolg hebben. Schimmels bestaan uit sporen, die altijd door de lucht zweven. Deze sporen houden van vocht en warmte: en hechten zich dus aan bijvoorbeeld een vochtige muur. Hier kan de schimmel verder uitgroeien en problemen veroorzaken.

Wanneer je schimmel wilt bestrijden, is het dus belangrijk dat je de oorzaak achterhaalt en oplost. Als je alleen de schimmel verwijderd, zal de schimmel snel weer terugkeren omdat je nog steeds de ideale leefomgeving hebt.

Schimmel komt voor bij de volgende vochtproblemen:

  • Doorslaand vocht: dit type vochtprobleem wordt veroorzaakt door een poreuze of kapotte gevel, waardoor regenwater door de gevel naar binnen kan trekken. Hier veroorzaakt het vochtplekken op muren en plafonds.
  • Optrekkend vocht: dit vochtprobleem wordt veroorzaakt doordat grondwater via de muur omhoogtrekt. De vochtplekken bevinden zich daarom ook aan de onderzijde van de muur.
  • Condensatievocht: condens komt voor in iedere woning en ontstaat door te leven. Condensatievocht wordt bij gebrek aan ventilatie een probleem, vooral in badkamers en keukens.

De gevolgen van schimmel in huis

Schimmel heeft vervelende gevolgen voor zowel je gezondheid als de conditie van je woning. Wanneer schimmelproblemen niet direct worden opgelost, dringt de schimmel dieper de constructie van je huis binnen. Hier veroorzaakt de schimmel nog meer schade, bijvoorbeeld aan de gipsplaten of het hout. Wanneer je te lang wacht, kan het zo zijn dat de schade zo groot is dat je veel geld kwijt bent aan reparaties.

Wacht dus zeker niet te lang met het aanpakken van de schimmel, want ook voor je eigen gezondheid heeft het grote gevolgen. Je kunt last hebben van de volgende klachten:

  • Vermoeidheid en hoofdpijn
  • Luchtwegklachten, zoals aanhoudende verkoudheid
  • Allergische reacties, aan de huid en de ogen
  • Astmatische klachten
  • Reumatische klachten, zoals spierpijn en pijnlijke gewrichten
  • Verzwakt immuunsysteem

Schimmel in huis bestrijden

In principe kun je zelf met huis tuin en keukenmiddeltjes schimmel verwijderen, bijvoorbeeld met azijn of soda. Het kan nooit kwaad om dit te doen, want het werkt altijd omdat het een groot deel van de schimmelsporen doodt. Het is echter wel belangrijk dat je ook de oorzaak van de schimmel wegneemt. Anders zal de schimmel blijven terugkeren.

Wil je er zeker van zijn dat de schimmel permanent verdwijnt? Schakel dan een vochtbestrijder in. Een vochtbestrijding expert weet de juiste oorzaak te achterhalen, zodat het vochtprobleem aangepakt kan worden. Hij verwijdert de schimmel en omdat de oorzaak is weggenomen, zal de schimmel niet meer terugkeren. Lees hier meer over vochtbestrijding.

Facebook
Twitter
LinkedIn
De beste designradiators van 2022

De beste designradiators van 2022

Designradiatoren worden steeds populairder nu mensen meer belangstelling krijgen voor binnenhuisarchitectuur. Ze kunnen een geweldige manier zijn om persoonlijkheid en...

Lees meer