Kabel versus Draad: Wat is het verschil?

23 mei 2023

Als het gaat om elektrische verbindingen en bekabeling, hoor je vaak de termen “kabel” en “draad” gebruikt. Maar wat onderscheidt deze twee termen eigenlijk van elkaar? In deze blog gaan we dieper in op kabels en draden, verkennen we hun kenmerken en onderzoeken we hun specifieke toepassingen. Laten we de spannende wereld van kabels en draden induiken en het verschil tussen deze twee ontdekken.

Kabels: Verbinding met veelzijdigheid

Kabels zijn samengesteld uit meerdere geleiders, die worden omhuld door een beschermende isolerende mantel. Ze zijn ontworpen om elektrische stroom, signalen of gegevens over te brengen. Een kabel heeft een complexe structuur met verschillende componenten, waaronder geleiders, isolatiemateriaal, afscherming en mantels. Dankzij deze veelzijdige samenstelling kunnen kabels verschillende functies vervullen in diverse toepassingen.

Draad: De essentiële geleiders

Draad, daarentegen, bestaat uit een enkele geleider, meestal gemaakt van metaal. Ze dienen als de bouwstenen van elektrische systemen en worden gebruikt als eenvoudige geleiders voor het transporteren van elektrische stroom. Draad kan zowel flexibel als stijf zijn, afhankelijk van de behoeften van de toepassing. Hoewel ze meestal geen isolerende mantel hebben zoals kabels, kunnen draden individueel geïsoleerd zijn met dunne isolatiematerialen.

Het onderscheid tussen kabels en draden:

Het belangrijkste verschil tussen kabels en draden ligt in het aantal geleiders. Kabels bestaan uit meerdere geleiders, terwijl draden slechts één geleider hebben. Dit verschil stelt kabels in staat om diverse functies te vervullen, zoals het overbrengen van stroom, signalen of gegevens, terwijl draden voornamelijk als eenvoudige geleiders worden gebruikt.

Een ander verschil is dat kabels vaak een beschermende isolerende mantel hebben om de geleiders te beschermen en elektromagnetische interferentie te verminderen. Draden hebben doorgaans geen dergelijke mantel, hoewel individuele draden wel geïsoleerd kunnen zijn.

Kiezen tussen kabels en draden:

Bij het selecteren tussen kabels en draden moeten verschillende factoren worden overwogen, zoals de specifieke toepassing, het benodigde vermogen, de omgevingsomstandigheden en het budget. Kabels zijn ideaal voor complexe systemen waarin meerdere functies moeten worden vervuld, zoals netwerkbekabeling of stroomdistributie. Draden zijn daarentegen handig voor eenvoudigere toepassingen waar slechts één geleider nodig is, zoals het aansluiten van schakelaars of het verbinden van componenten.

De zoektocht naar kwalitatieve kabels en draad:

Bij het kiezen van de beste kabels en draad is het essentieel om producten van hoge kwaliteit te selecteren. Kijk naar gerenommeerde fabrikanten die voldoen aan internationale normen en zorgvuldige kwaliteitscontroles uitvoeren. Raadpleeg bijvoorbeeld de experts van Kabelpro.be om advies in te winnen en de meest geschikte kabels en draad voor jouw specifieke behoeften te selecteren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Hittemelders

Alles over hittemelders

Sinds 1 juli 2022 is het hebben van een rookmelder in huis verplicht in Nederland. Niet zo gek aangezien dit...

Lees meer
ontploffingsgevaar

Wat is ATEX?

ATEX is de afkorting van Atmosphere Explosible. Zegt je misschien niets, maar dit begrip behelst alle afzonderlijke situaties waarin er...

Lees meer