Duurzaam (ver)bouwen wordt steeds populairder

22 maart 2023
gebruikte bouwmaterialen

Het duurzame leven en duurzaam bouwen wordt met de dag populairder en er wordt steeds meer aandacht aan besteed. De klimaatverandering wordt geprobeerd terug te dringen, zodat volgende generaties ook optimaal op aarde kunnen leven. Daarom is het belangrijk om als bedrijf bij te dragen aan een groen klimaat. Het meeste afval in Nederland is sloop- en bouwafval. Tijdens het bouwen van bedrijfspanden en huizen wordt er daarnaast veel CO2 uitgestoten. Daarom moet er een manier worden gevonden om de CO2 uitstoot en afval in grote mate te verminderen. Veel mensen en bedrijven zijn het erover eens dat de toekomst ligt bij circulair bouwen. Wat houdt circulair bouwen precies in en hoe kan dit bijdragen aan een groene toekomst? Je leest het in onderstaande blog.

Wat houdt circulair verbouwen precies in?

Circulair bouwen kan gezien worden als een vorm van duurzaam bouwen. Dat betekent dat er wordt rekening gehouden met het effect in wonen in het gebouw op milieu. Bij circulair bouwen moet een bedrijfspand of huis een ondergrondse koude warmteopslag hebben, beschikken over zonnepanelen op het dak en moet het een goede isolatie hebben. Ook is het van belang dat bouwmaterialen worden hergebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken naar gebruikte bouwmaterialen bij Bergevoet of andere aanbieders. Een ander woord voor dit is circulair bouwen. Zodoende kunnen bij gebouwen steeds weer opnieuw gebruikt worden gemaakt van de grondstoffen. Daarnaast bestaat er bij circulair bouwen geen afval. Bedrijfspanden en huizen worden zo in elkaar gezet dat ze makkelijk weer zijn te demonteren. Komen er materialen vrij bij het demonteren dan kunnen deze materialen weer gebruikt worden bij een andere project. Zo krijg je veel minder bouwafval.

Wordt er veel gebruik gemaakt van circulair verbouwen in Nederland?

Circulair bouwen gebeurt nog niet al te vaak in Nederland. Pas sinds een aantal jaar zijn opdrachtgevers, architecten en bouwers met dit type verbouwing bezig en aan het experimenteren. Een voorbeeld van een gebouw gebouwd met circulair bouwen is Circl. Dit is een duurzame paviljoen van ABN AMRO en bevindt zich in Amsterdam. Voor het isoleren van dit gebouw is bijvoorbeeld gebruik gemaakt van 16.000 oude spijkerbroeken. Daarnaast zijn er veel kozijnen hergebruikt van oude kantoorgebouwen.

Wat er moet gebeuren om over te schakelen naar circulair bouwen

Er moet aardig wat veranderen om volledig naar circulair bouwen over te schakelen. Bij het ontwerpen van gebouwen moet er al gekozen worden voor een andere benadering. Designers moeten eerst kijken naar welke gebruikte bouwmaterialen beschikbaar zijn. Nadat ze dit hebben gedaan moet er worden gekeken naar wat mogelijk is. Er is echter bijna geen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Behangtips om zonder zorgen te behangen

Behangtips

Behangen is een geweldige manier om persoonlijkheid en stijl aan je kamer toe te voegen. Door de vele ontwerpen die...

Lees meer