Behangtips

9 december 2021
Behangtips om zonder zorgen te behangen

Behangen is een geweldige manier om persoonlijkheid en stijl aan je kamer toe te voegen. Door de vele ontwerpen die er op de markt zijn heb je een behoorlijke keuze. Toch kan al die keuze ook overweldigend werken en dan hebben we het nog niet eens gehad over het aanbrengen van het behang. Maar maak je geen zorgen! In dit artikel lees je namelijk alles over de voorbereidingen, het kiezen van het juiste ontwerp en alle andere zaken die van belang zijn bij het behangen van jouw kamer.

Voorbereiding

De eerste stap is het opmeten van je muren en bepalen hoeveel behang je nodig hebt. Zorg ervoor dat je een paar centimeter extra aan elke kant toevoegt om eventuele fouten te dekken. Je kunt beter iets te veel behang in huis hebben, dan er gedurende het behangen achter komen dat je te weinig hebt. Dit kost tijd en gaat ten koste van je productiviteit en plezier in het klussen.

Een ontwerp kiezen

Als je eenmaal hebt bepaald hoeveel behang je nodig hebt, is het tijd om een ontwerp te kiezen. Er zijn zo veel verschillende ontwerpen om uit te kiezen en het kan moeilijk zijn om te beslissen welk ontwerp geschikt is voor jouw kamer.

Als je moeite hebt met het kiezen van een ontwerp, bedenk dan wat voor sfeer je in je kamer wilt hebben. Wil je dat het rustig en ontspannend is? Of juist vrolijk en energiek? Als je eenmaal weet welke sfeer je wilt creëren, wordt het vinden van het perfecte behangontwerp een makkie.

Voorbereiding van de muren

Voordat je behang op je muren kunt aanbrengen moeten ze eerst voorbereid worden. Begin met het oppervlak te ontdoen van vuil of vet dat zich in de loop van de tijd kan hebben opgehoopt.

Als er gaten in je muur zitten wil je die eerst oplappen voor je nieuw behang aanbrengt. Als er een klein gaatje in zit is het vaak niet door het behang heen te zien, maar zijn de gaatjes wat groter dan is het verstandig om deze dicht te plamuren. Twijfel je? Dan is het een kleine moeite om het gaatje voor de zekerheid dicht te maken.

Behang aanbrengen

Nu de muren schoon en opgelapt zijn, is het tijd om het behang aan te brengen. De beste manier om dit te doen is door een plaktafel te gebruiken. Hiermee kun je het behang gelijkmatig en zonder rimpels of luchtbellen aanbrengen

Als je geen plaktafel hebt, kun je ook een muur als werkoppervlak gebruiken. Zorg er alleen voor dat het op taillehoogte is, zodat je je rug niet hoeft te belasten tijdens het werken.

Als het behang is aangebracht, is het belangrijk het helemaal te laten drogen voor je naar de volgende stap gaat. Afhankelijk van de soort behang en de weersomstandigheden kan dit 12 tot 24 uur duren.

Facebook
Twitter
LinkedIn