Garagedeur kopen? Check deze 7 must-read tips

14 juni 2023

Sta je op het punt om een garagedeur te kopen? Dan raden we je aan om dit blog te lezen. We hebben namelijk zeven must-read tips verzameld van mensen die het afgelopen jaar een garagedeur hebben gekocht. Maak gebruik van hun ervaringen.

Tip 1: Let op het materiaal van de garagedeur

De keuze tussen een houten en een stalen garagedeur is met name van belang vanwege het gewenste onderhoud. Hout heeft immers meer onderhoud nodig dan staal. 

Als je geen zin hebt om de garagedeur eens in de paar jaar opnieuw te verven dan kun je beter voor een stalen garagedeur kiezen. Echter, een garagedeur van hout kan de uitstraling van je woning flink verfraaien. Het is dus maar net waar je de meeste waarde aan hecht.

Tip 2: Denk na over de bediening (ook in de toekomst)

De tweede tip die we graag met je delen is om goed na te denken over de bediening van de garagedeur. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Garagedeuren kunnen op twee manieren worden bediend: handmatig of elektrisch.

Wellicht vind je het op dit moment geen probleem om de garagedeur handmatig te bedienen, maar wie zegt dat dat over een paar jaar nog steeds zo is? Denk dus goed na over het toekomstige gebruik van de garagedeur. Als je bijvoorbeeld al op leeftijd bent kan het zijn dat het handmatig openen van de garagedeur over een aantal jaren niet meer zo makkelijk gaat en elektrische bediening gewenst is.

Weet overigens ook dat elektrische bediening in veel gevallen later aan de garagedeur kan worden toegevoegd. Er zijn namelijk losse motoren te koop die je achteraf kunt monteren. Doe hier navraag naar voordat je een keuze voor een bepaald type garagedeur maakt.

Tip 3: Denk na over de manier waarop de garagedeur wordt geopend

Garagedeuren kunnen op verschillende manieren worden geopend. Sommige deuren bestaan uit één geheel, zoals kanteldeuren. Dergelijke deuren kantelen tijdens het openen naar buiten toe waardoor er ruimte moet zijn om dat te kunnen doen. 

Andere deuren, zoals sectionaaldeuren worden verticaal geopend en hebben ruimte nodig onder het plafond om dat daar de deurpanelen worden gehangen. En weer andere deuren, zoals roldeuren, worden in een opbergbox recht boven de opening van de garage opgerold. 

Kortom, denk na over de manier waarop de garagedeur wordt geopend en of dat past bij jouw situatie. Als je bijvoorbeeld in een drukke winkelstraat woont en je geen oprit hebt is een garagedeur die naar buiten toe kantelt ongewenst. Je zou immers zomaar een voorbijganger kunnen raken.

Tip 4: Check de sloten van de garagedeur

Niet iedere garagedeur wordt met goede sloten geleverd. Daarom is het belangrijk om de sloten van de garagedeur te checken die op het oog hebt. Zijn de sloten relatief eenvoudig open te breken? Zorg dan dat je bij de montage direct goede sloten laat monteren, bijvoorbeeld sloten die het Politiekeurmerk Veilig Wonen dragen.

Tip 5: Bepaal waarvoor je de garage wilt gaan gebruiken

Voorheen gebruikte veel mensen de garage als parkeerplaats, maar die tijd is al lang voorbij. Veel mensen gebruiken de garage tegenwoordig als opslagplaats of als kantoorruimte. Het gebruik van de garage is van belang voor de keuze voor een garagedeur.

Als je bijvoorbeeld de garage als kantoorruimte gebruikt is het belangrijk om klanten te kunnen ontvangen. Openslaande deuren voor garages zijn in dat geval een ideale oplossing. Dit type garagedeur fungeert namelijk als een soort tweede voordeur. Bovendien is het mogelijk om in de deurbladen ramen te laten plaatsen. Zo komt er meer daglicht naar binnen, waardoor het prettiger wordt om in de garage te werken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Hittemelders

Alles over hittemelders

Sinds 1 juli 2022 is het hebben van een rookmelder in huis verplicht in Nederland. Niet zo gek aangezien dit...

Lees meer