Welke voeding heb ik nodig voor mijn ledstrip?

22 juni 2023
ledstrip voeding

Een 24v adapter komt goed van pas wanneer jij de led verlichting wilt installeren in jouw huis. Maar, het is echter niet zo simpel. Het is erg van belang dat jij de juiste voeding of adapter gebruikt voor jouw ledstrips. Zo garandeer je de beste verlichting, veilig gebruik en de langste levensduur. In dit artikel leggen we je graag meer uit de beste voeding voor jouw led strips.

Wat verbruikt een led strip?

Voordat je weet wat voor voeding jouw led verlichting nodig heeft, moet je kijken naar de specificaties van jouw led strip. Niet iedere led strip verbruikt namelijk dezelfde hoeveelheid stroom. Daarnaast heeft iedere led strip zijn eigen limiet totdat het oververhit raakt. Ook is het belangrijk om de lengte mee te nemen in deze specificaties. We leggen je graag verder uit hoe je te weten komt wat het maximale stroomverbruik is voor een led strip.

De lengteĀ 

Zoals we al kort benoemd hebben, is het allereerst belangrijk om rekening te houden met de lengte van de led strip. Een led strip van 5 meter zal immers meer stroom verbruiken dan een led strip van maar 1 meter. Ondanks dat een langere led strip meer stroom zal verbruiken, kun je er in ieder geval van uit gaan dat het stroomverbruik erg zuinig is. Led strips staan niet voor niets bekend als energiezuinige verlichting.

Voltage

Vervolgens is het tijd om te kijken naar de voltage van jouw led strip. Dit is een belangrijk punt, aangezien de voltage van een led strip altijd identiek moet zijn aan de voeding. De maximale lengte bij 12 volt is bijvoorbeeld 5 meter en de maximale lengte bij 24 volt is 10 meter. Wanneer je bij 12 volt toch een langere led strip gebruikt, zal je direct zien dat er niet genoeg kracht is om de verlichting egaal te verdelen over de strip.

Wattage

Het laatste belangrijke element om te overwegen is de stroom per meter die de led strip verbruikt. Dit wordt bepaald door het aantal led verlichtingen die zich op een meter bevinden. Hoe minder led verlichtingen er aanwezig zijn in een meter, hoe minder energie het verbruikt.

Voeding voor een led strip berekenen

Zodra je de gegevens van de bovenstaande punten hebt verzameld, is het tijd om een som te maken. Met behulp van de som wordt er bepaald wat de maximale capaciteit van jouw led strip is en wat voor voeding het beste is voor de strip. Om dit te berekenen, vul je de bovenstaande gegevens in deze som in:

Facebook
Twitter
LinkedIn