Wat zijn de onderhoudskosten van een cv-ketel?

27 augustus 2023

Centrale verwarmingsketels zijn essentieel in ons land. Om ervoor te zorgen dat je jarenlang kunt genieten van een goed werkende cv-ketel, is regelmatig onderhoud van groot belang. Niet alleen maak je kosten met cv-ketels kopen, maar ook met het onderhoud en eventuele reparaties. Maar wat zijn nou eigenlijk de kosten voor het onderhoud van een centrale verwarmingsketel?

 

Kosten van het onderhoud van een centrale verwarmingsketel

Veel mensen denken dat de kosten voor het onderhoud van een cv-ketel afhankelijk zijn van factoren zoals de grootte van de ketel, het type ketel en de locatie van de ketel. Echter, deze factoren hebben weinig tot geen invloed op de prijs van het onderhoud. Wat wel een rol speelt, is of je een onderhoudscontract hebt en wat voor soort contract je hebt afgesloten. Hieronder geven we een gedetailleerd overzicht van de verschillende opties en de bijbehorende kosten voor het onderhoud van een centrale verwarmingsketel.

Overzicht van de kosten voor het onderhoud van een centrale verwarmingsketel

Werkzaamheden Kosten
Onderhoud € 70,- tot € 90,-
Eenmalige onderhoudsbeurt € 50,- tot € 90,-
Meerdere onderhoudsbeurten per jaar € 70,- tot € 130,-

Bovenstaande kosten zijn indicatief en gebaseerd op gemiddelde uitgevoerde klussen. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de factuur die je ontvangt.

Het belang van onderhoud voor een centrale verwarmingsketel

Het onderhouden van een centrale verwarmingsketel is het meest voordelig wanneer je kiest voor een eenmalige onderhoudsbeurt zonder contract. Dit wordt vaak gekozen bij een relatief nieuwe ketel waarbij geen problemen worden verwacht. De meeste mensen laten eens in de twee jaar een onderhoudsbeurt uitvoeren. Hoewel deze optie de goedkoopste is, ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele schade na het onderhoud. De prijs voor een eenmalige onderhoudsbeurt varieert tussen de € 70,- en € 90,-.

Een standaard onderhoudscontract is het kleinste mogelijke contract. Hierbij heb je recht op algemeen onderhoud van de cv-ketel eens in de twee jaar. Eventuele kosten voor het vervangen van onderdelen zijn niet inbegrepen in dit contract en komen dus voor jouw eigen rekening. De prijzen voor een standaard onderhoudscontract variëren tussen de € 50,- en € 90,- per jaar.

Vanaf het moment dat je cv-ketel 4 jaar oud is, is het verstandig om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren. Een deel van de kosten voor reparaties en het vervangen van defecte onderdelen komt echter wel voor jouw eigen rekening. Gemiddeld betaal je tussen de € 70,- en € 130,- per jaar voor een onderhoudsbeurt. Het onderhoud kan in één dag worden uitgevoerd.

Factoren die de kosten van het onderhoud beïnvloeden

De kosten voor het onderhoud van een cv-ketel worden bepaald door verschillende factoren. Hieronder bespreken we enkele van deze factoren. Vraag naar de voorwaarden als je een contract wilt afsluiten bij SMARTCV.

Onderhoudscontract

Het afsluiten van een onderhoudscontract kan voorkomen dat je geconfronteerd wordt met onverwachte kosten. Vooral bij oudere cv-ketels neemt het risico op defecten toe. Daarom is het raadzaam om een contract af te sluiten voor het onderhoud van je cv-ketel. Ongeveer 10% van de cv-ketels vertoont gebreken in de eerste jaren. Bovendien heb je met een onderhoudscontract recht op garantie. Zonder een dergelijk contract is dit meestal niet het geval.

Aan de andere kant kan het begrijpelijk zijn dat je geen contract wilt afsluiten wanneer je net een nieuwe cv-ketel hebt laten installeren. Echter, na verloop van tijd neemt het risico op technische problemen toe.

Soort onderhoudscontract

Als je hebt besloten om een onderhoudscontract af te sluiten, moet je kiezen uit verschillende opties. De leeftijd van je cv-ketel is hierbij een belangrijk punt om rekening mee te houden. Vooral bij oudere ketels is het verstandig om te kiezen voor een uitgebreider servicecontract, aangezien het risico op onherstelbare schade aan bepaalde onderdelen dan het grootst is. Als je cv-ketel nog vrij nieuw is en je de kosten van het onderhoud binnen de perken wilt houden, kun je kiezen voor een eenmalige onderhoudsbeurt die periodiek wordt uitgevoerd.

Onderhoud of nieuwe cv-ketel?

Als je cv-ketel ouder is dan 5 jaar en je hebt geen all-in contract afgesloten, kan het soms verstandiger zijn om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen. De kosten voor het vervangen van onderdelen kunnen in sommige gevallen namelijk zo hoog oplopen dat het voordeliger is om direct een nieuwe ketel te kopen. Daarnaast zijn modernere ketels vaak zuiniger dan oudere varianten, wat resulteert in lagere energiekosten.

Facebook
Twitter
LinkedIn